Συνοικία το Όνειρο, στα Παλιά Σφαγεία

SYNOIKIAΣυνεχίζονται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο οι προβολές ταινιών που αποτελούν αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο και οργανώνονται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Η συνέχεια δίνεται την ερχόμενη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου.  Συνοικία Το Όνειρο, Αλέκος Αλεξανδράκης, Ελλάδα, 1961, 95 λεπτά…

Ο Ρίκος αποφυλακίζεται και επιστρέφει στον Ασύρματο, τη φτωχογειτονιά όπου μεγάλωσε. Σκαρφίζεται ένα νέο κόλπο και πριν καν ξεκινήσει ξοδεύει το κεφάλαιο. Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού νεορεαλισμού και μία από τις καλύτερες ταινίες του εγχώριου σινεμά, η «Συνοικία» κυνηγήθηκε, λογοκρίθηκε και εξόντωσε οικονομικά τον Αλέκο Αλεξανδράκη που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί αν και τελικά βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη φωτογραφία του Δήμου Σακελλαρίου και για την ερμηνεία του Μάνου Κατράκη. Εξαιρετική και η διανομή (Αλέκα Παϊζη, Μάνος Κατράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Σαπφώ Νοταρά) και ακόμη πιο χαρακτηριστική η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Εδώ, άλλωστε, ακούγεται για πρώτη φορά το «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά» σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη που συνυπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Κώστα Κοτζιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ