Συνεργασία στο Αργυρόκαστρο για την πρόληψη πυρκαγιών

ARGYROKASTRO FOTIES

ARGYROKASTRO FOTIESΠρακτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ελληνοαλβανική μεθόριο συζητήθηκαν στη διακρατική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (5/6/2014) στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου της Αλβανίας.

Η επίσκεψη κλιμακίου με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου με τη συνοδεία του Έλληνα Γενικού Πρόξενου Νικόλαου Κοτροκόη εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με στόχο την αρτιότερη οργάνωση και τη συνεργασία όλων κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

 

Έτσι, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις αρχές Μαΐου, με όλους τους αρμόδιους φορείς, όπου εξετάστηκε ο σχεδιασμός δράσεων για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών κρίθηκε σκόπιμη η επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου προκειμένου με τις τοπικές αρχές να συζητήσουν και να εδραιώσουν περαιτέρω τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο να περιοριστούν στο ελάχιστο οι «εισαγόμενες» πυρκαγιές .

Η Γενική Γραμματέας, συνοδευόμενη από τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο στο Αργυρόκαστρο Νικ. Κοτροκόη, τον υπαρχηγό επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Διαμ. Κανελλόπουλο, τον Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ηπείρου Αρχιπύραρχο Βασ. Κώνστα, τους Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηγουμενίτσας και Κόνιτσας Αντιπύραρχο Λ. Γκιόκα και Πυραγό Κ. Κίτσιο αντίστοιχα, τους Δημάρχους Πωγωνίου Κ. Καψάλη και Κόνιτσας Π. Γαργάλα, τον αντιδήμαρχο Φιλιατών Π. Στεργίου και τον Γενικό Διευθυντή Δασών& Αγροτικών Υποθέσεων Δημ. Ζήκο έγινε δεκτή από την Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου Ζαμίρα Ράμι στο γραφείο της όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, του Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αργυροκάστρου, των αντιπεριφερειαρχών Τεπελενίου, Πρεμετής, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, των Έπαρχων Κάτω Δορόπολης, Άνω Δορόπολης και Πωγωνίου, του Επιθεωρητή Περιβάλλοντος καθώς και των επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Τεπελενίου, Αργυροκάστρου και Πρεμετής.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε πράξη τον κοινό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να διαφυλάξουμε τον περιβαλλοντικό πλούτο των περιοχών μας. Η συνάντησή μας, ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, έχει ουσιαστική βαρύτητα καθώς θεωρούμε ότι το περιβάλλον είναι ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας και σχέσεων μέσα δε και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας » τόνισε η Γενική Γραμματέας στη διάρκεια της σύσκεψης και ζήτησε από την Περιφερειάρχη να εδραιωθεί περαιτέρω η διαπεριφερειακή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια καθώς έχει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου ευχαρίστησε την Γενική Γραμματέα και τον Διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηπείρου για τη μέχρι τώρα συνεργασία και δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να συνδράμει με όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό που διαθέτει ώστε το φετινό καλοκαίρι να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πυρκαγιές στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Παράλληλα ζήτησε να ενισχυθεί η βοήθεια από την ελληνική πλευρά. «Η Περιφέρεια Αργυροκάστρου και οι πυροσβεστικές της Υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τα περιστατικά. Ευελπιστούμε ότι φέτος δεν θα έχουμε πολλές πυρκαγιές αλλά, αν χρειαστούμε βοήθεια ελπίζουμε στην συμπαράστασή σας» τόνισε η κα Ράμι.

Ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των επικεφαλής των πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου και Αργυροκάστρου και αποφασίστηκε η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ασκήσεων για το προσωπικό της Αλβανικής πλευράς με στόχο την αρτιότερη οργάνωσή τους τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Αποδίδουμε τεράστια σημασία στην πρόληψη και την έγκαιρη προειδοποίηση και ζητώ και από εσάς να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ηπείρου και ανέπτυξε τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει κατά την αντιπυρική περίοδο η χώρα μας.

Ταυτόχρονα ο κ. Κώνστας ζήτησε μια σειρά μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνουν οι αλβανικές αρχές όταν ζητούν τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς στην κατάσβεση των πυρκαγιών προκειμένου να διευκολύνονται στο έργο τους οι πυροσβέστες και να επιχειρούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, χωρίς να θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο.

Σε γενικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους ο Γενικός Διευθυντής Δασών& Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και ο ομόλογός του Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Αργυροκάστρου.

Κλείνοντας και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση πως η συγκεκριμένη συνάντηση θα αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω συνεργασία προκειμένου να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες κοινές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα, αυτό τις αντιμετώπισης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια που αναπτύχθηκε από την Ελληνική πλευρά και προκάλεσε το ενδιαφέρον της Αλβανικής καθώς η ασθένεια έχει προσβάλει και φυσικά οικοσυστήματα στην δική της περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ