Συνεργασία Δήμου κι Εφορείας για την Αρχαία Δωδώνη

ARXAIA DODONH PANOR

Μακρά και γόνιμη συνεργασία με τον Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Σουέρεφ είχε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα περιθώρια και οι δυνατότητες συνεργασίας Δήμου και Εφορείας, προκειμένου να κατατεθούν κοινές προτάσεις στα προγράμματα Ευρωπαικής χωρικής συνεργασίας (INTERREG 2014 – 2020).

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με την Εφορεία και με εταίρους τον Δήμο Φοινίκης και τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες της Αυλώνας, υλοποιούν ήδη κοινό πρόγραμμα στους δύο αρχαιολογικούς χώρους.

Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην ανάδειξη των σημαντικότερων σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και στην προστασία των δύο θεάτρων μέσω της υλοποίησης ειδικών παρεμβάσεων στους χώρους των μνημείων.

Οι σημαντικότερες δράσεις που περιλαμβάνει, αφορούν στην εγκατάσταση ευφυών συστημάτων για την πυροπροστασία και την προστασία των αρχαίων θεάτρων, τη δημιουργία σημείων πολιτιστικής ενημέρωσης, στην ανάπτυξη δράσεων πληροφόρησης και στην ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας των δύο περιοχών.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, η συγκεκριμένη δράση, μπορεί να αποτελέσει μία καλή βάση για την συνέχιση της συνεργασίας αλλά και την διεύρυνσή της με άλλους δήμους της Αλβανίας, στα όρια των οποίων υπάρχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι.

Εκτενής συζήτηση έγινε για την έκθεση, αφιέρωμα στη Δωδώνη, η οποία θα φιλοξενηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες ανάδειξης της Αρχαίας Δωδώνης, όπως επίσης της περιοχής και γενικότερα της Ηπείρου, καθώς στο ίδιο διάστημα μπορούν να διοργανωθούν και διάφορες εκδηλώσεις που θα σχετίζονται κυρίως με την προβολή των τοπικών προιόντων.

Με την ευκαιρία συζητήθηκαν τα περιθώρια επιστροφής αρχαιολογικών ευρημάτων της Δωδώνης (συλλογή Καραπάνου) από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους, παραμένει στα υπόγεια και δεν εκτίθεται. Σημειώνεται ότι το ίδιο θέμα απασχολεί και την τοπική εφορεία η οποία διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη συνεχούς συνεργασίας των υπηρεσιών του Δήμου και της Εφορείας, ώστε να δρομολογηθούν μικρές παρεμβάσεις, τις οποίες σχεδιάζει ο Δήμος, για την ανάπλαση και των εξωραισμό σημείων που βρίσκονται πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, όπως είναι οι δύο βασικές είσοδοι προς τα χωριά Μαντείο και Δωδώνη.
Συζητήθηκε ακόμη η προοπτική ένταξης της Αρχαίας Δωδώνης στον κατάλογο της UNESCO, θέμα για το οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει καταθέσει πλήρη και εμπεριστατωμένο φάκελο στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Από το 2014, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης περιλαμβάνεται στα Αρχαία Ελληνικά Θέατρα που έθεσαν υποψηφιότητα για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Δήμος από την πλευρά του, θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, προκειμένου να συζητήσει το θέμα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να συνδράμει προκειμένου να επιτευχθεί ένας σημαντικός και σπουδαίος στόχος.

Κοινή διαπίστωση του Δημάρχου και του Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν πως η συνεργασία μπορεί να επιλύσει προβλήματα και να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Αρχαίας Δωδώνης και της περιοχής.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ