Συνέχεια στη δίκη χωρίς την κρίσιμη μαρτυρία

giakoumaki goneis

giakoumaki goneis

Χωρίς να προστεθούν ουσιαστικά νέα στοιχεία, συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη… Για μία ακόμη ημέρα, δεν υπήρξε κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα για περιστατικά βίας ή για καψώνια σε βάρος του άτυχου σπουδαστή ενώ αναδείχθηκε οι ολιγωρίες με τις οποίες λειτούργησε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα κατά την διερεύνηση της υπόθεσης.

Το περίφημο πόρισμα λοιπόν, δεν αποτελεί προιόν ΕΔΕ, καθώς δεν υπήρξαν ένορκες καταθέσεις… Η τριμελής επιτροπή που έκανε την έρευνα, μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη δεν απευθύνθηκε στην ομάδα των Κρητικών που είχε περιγραφεί ως η «σκληρή παρέα» που βασάνιζε τον Βαγγέλη, με το αιτιολογικό ότι αυτό θα το πράξει η αστυνομία, ενώ ο Διευθυντής της Σχολής απομακρύνθηκε από τη θέση του, χωρίς να περάσει Πειθαρχικό!

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Χαρουτουνιάν, ο οποίος είπε ότι τρεις μέρες μετά την εξαφάνιση του άτυχου φοιτητή πήγε στην Γαλακτοκομική Σχολή, μίλησε με τον διευθυντή προκειμένου να αναζητηθούν πληροφορίες σχετικά με τον άτυχο 20χρονο, ενώ την επόμενη έστειλε στη Σχολή και τον δικηγόρο της ΕΛΓΟ, κ. Αθανασοπουλο.

Στις 16 Φεβρουαρίου το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε διενέργεια διοικητικής εξέτασης με τα ερωτήματα αν υπήρχαν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, αν το γνώριζαν ο διευθυντής και οι καθηγητές και τι μέτρα πήραν.

Στις 6 Μαρτίου εκδόθηκε το πόρισμα, το οποίο το διοικητικό συμβούλιο προώθησε στον εισαγγελέα και στον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, ενώ ακολούθησε η απομάκρυνση του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και ζητήθηκε από το συμβούλιο των καθηγητών να συνεδριάσει και να επιβληθούν κυρώσεις στους μαθητές, εάν και εφόσον αποδεικνυόταν ότι υπήρχαν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας.

Ωστόσο ο κ. Χαρουτουνιάν, αναφερόμενος στο πρόσωπο του πρώην διοικητή, είπε ότι ήταν ένα ικανό στέλεχος, ότι ποτέ δεν υπήρχε ένδειξη στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ότι κάτι δεν πάει καλά και στο βιβλίο συμβάντων της σχολής υπήρχαν τιμωρίες. «Θεωρώ ότι υποτίμησε την κατάσταση. Για μένα ήταν ο καλύτερος που είχαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, Αλέξη Κούγια, προς τον μάρτυρα διευκρινίστηκε ότι κακώς η διοικητική εξέταση μεταδόθηκε στον Τύπο ως ένορκη και ότι Ανδρέας Αθανασόπουλος αρχικά εστάλη ως δικηγόρος υπεράσπισης της διοίκησης της Σχολής. Μάλιστα, ο κ. Κούγιας ζήτησε από το δικαστήριο να κληθούν ως μάρτυρες τα τρία μέλη της επιτροπής που ορίσθηκαν από το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και συνέταξαν το πόρισμα.

Μία από τις καθηγήτριες της Σχολής ανέφερε, ότι έβλεπε καθημερινά τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά δεν είχε αντιληφθεί βίαιες συμπεριφορές εναντίον του, αλλά ούτε είχε αντιληφθεί ευνοϊκή συμπεριφορά του πρώην διευθυντή προς τους σπουδαστές.

Μάλιστα αυτό που προκύπτει είναι ότι ο 20χρονος από το Ρέθυμνο επεδίωκε ακόμη και μετά την αλλαγή δωματίου να βρίσκεται με την παρέα των Κρητικών.

Και εκεί αναρωτήθηκε ο κ. Κούγιας γιατί πήγαινε στο δωμάτιο των Κρητικών, πράγμα που επανέλαβε και στις δηλώσεις του.. «Γιατί να τους επιζητά», ανέφερε, χωρίς προς το παρόν το ερώτημα να έχει απαντηθεί.

Ο κ. Κούγιας σημείωσε ότι, εάν χρειαστεί, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, θα κληθούν στο δικαστήριο ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης και η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολολούλη.

Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε η γραμματέας της Γαλακτοκομικής Σχολήςπρος την οποία τόσο η έδρα όσο και οι δικηγόροι υπεράσπισης που αφορούν την ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού και βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τη συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου του όπου υπήρξε γραμματέας.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πειθαρχικού συμβουλίου απάντησε σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τη γραμματεία της Βουλής, που ζητούσαν τον τότε διευθυντή, ο οποίος μίλησε από το τηλέφωνο του γραφείου του.

Πριν το τηλεφώνημα, ο τότε διευθυντής είχε εισηγηθεί στο πειθαρχικό πενθήμερη αποβολή από την εστία για τους τρεις σπουδαστές, ενώ είχε διατυπωθεί και η εισήγηση άλλου καθηγητή ο οποίος επεσήμανε ότι οι δυο από τους τρεις ήταν ανήλικοι. Ο διευθυντής επικοινώνησε με την οικογένεια του ενός για να έρθουν να τον παραλάβουν, όμως εκείνοι δήλωσαν αδυναμία να μεταβούν στα Ιωάννινα.

Η κα Παντίου έκρινε, όπως είπε στο δικαστήριο, πως μετά το τηλεφώνημα από τη Βουλή ο διευθυντής επέστρεψε ενοχλημένος και κατέθεσε ότι η μεταβολή της ποινής σε τρεις μέρες αποβολή από τα μαθήματα έγινε λόγω του γεγονότος ότι οι δυο από τους τρεις σπουδαστές ήταν ανήλικοι και οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τους παραλάβουν.

Επίσης, σημείωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού παρόντες ήταν και οι τρεις σπουδαστές οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι είχαν κάνει ζημιά και ζήτησαν συγνώμη. Ακόμη, όπως πληροφορήθηκε, το τηλεφώνημα από τη Βουλή έγινε γιατί ο πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Μαρκογιαννάκης ήθελε να μιλήσει με τον διευθυντή για ευνοϊκότερη μεταχείριση του ενήλικα σπουδαστή.

Ο Αντώνης Φούσας που εκπροσώπησε τον κ. Μαρκογιαννάκη, ανέφερε ότι το τηλεφώνημα του πρώην υπουργού δεν συνδέεται με την υπόθεση Γιακουμάκη καθώς έγινε τουλάχιστον έναν χρόνο πριν τα γεγονότα.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 7 Νοεμβρίου.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ