Συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

FPAΝομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Αντ.Σαμαράς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γ.Μαυραγάννη, και των κ.κ. Φ.Σαχινίδη και Χρ.Πρωτόπαππα.

Σε πρώτη φάση το μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί από το Φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος, θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Εν συνεχεία θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι άνω του 85% των συναλλαγών στην αγορά.

 

Η ένταξη στο νέο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις.

Παραλληλα, ο Α.Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα διαγραφούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που όμως δεν είχε αποδοθεί από το Δημόσιο.

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός τόνισε πως γίνεται πράξη μια δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της και η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική εξομάλυνση της αγοράς, καθώς οι πληρωμές του ΦΠΑ προκαλούσαν μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

«Σήμερα ανακοινώνουμε μια αληθινά μεγάλη μεταρρύθμιση, που την έχουμε υποσχεθεί από καιρό, που τη σχεδιάσαμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης» είπε.

Εξηγώντας τα οφέλη της απόφασης, επισήμανε ότι μέχρι σήμερα «όποιος, κράτος ή ιδιώτης, δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο δημιουργούσε αλυσιδωτές εμπλοκές σε πολλές επιχειρήσεις. Κι αυτό το πρόβλημα έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία…»

Με το σύστημα που υπήρχε ως τώρα, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «η ασυνέπεια του κράτους μπορούσε να μπλέξει φορολογικά πολλούς συνεπείς επιχειρηματίες. Ενώ κι ένας επιχειρηματίας που δεν πλήρωνε, μπορούσε να μπλέξει άλλους επιχειρηματίες. Με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους, ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών.»

» Κι αυτό θα επιφέρει άμεσα εξομάλυνση στην αγορά. Ενώ είναι και φορολογικά ουδέτερο: δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ, ούτε καθυστερούνται οφειλές. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής. Πρόκειται για ένα μέτρο εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την αγορά συνολικά, εφ’ όσον γενικευτεί».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός ΦΠΑ «θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά». Ανάφερε δε πως η εφαρμογή του μέτρου θα ανοίξει το δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ