Συλλυπητήρια μηνύματα από τις τοπικές αρχές

theoklitos1

theoklitos1Σύσσωμες οι τοπικές αρχές, με μηνύματά τους, εκφράζουν τη θλίψη και την οδύνη τους για το χαμό του μακαριστού μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Δήλωση της Άννας Ασημακοπούλου

Η Βουλευτής Ιωαννίνων και Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κα Άννα Ασημακοπούλου με αφορμή την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου. Υπήρξε ένας σπουδαίος ιεράρχης που ξεχώρισε για το ήθος και την κοινωνική του προσφορά, υπηρετώντας τον τόπο και το ποίμνιό του με ανιδιοτέλεια και αγάπη. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με σεβασμό για το θεάρεστο έργο του. Αιωνία του η Μνήμη.»

 

Η Όλγα Γεροβασίλη
Εκφράζω τη θλίψη μου για την εκδημία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου.
Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος υπήρξε ισχυρή προσωπικότητα στον χώρο της Εκκλησίας και η συνεισφορά του με ρηξικέλευθες απόψεις για εκκλησιαστικά και θεολογικά θέματα ήταν σημαντική.
Οι πρωτοβουλίες του στην έκφραση αλληλεγγύης της τοπικής εκκλησίας προς ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας υπήρξαν καθοριστικές.
Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος με την συνεισφορά του και την έμπρακτη στήριξή του στη δημιουργία δομών που αφορούν στην εκπαίδευση, στην υγεία, στη διάθεση προσφοράς και δωρεάς, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής.
Υπήρξε ένας φωτισμένος ιεράρχης, που τίμησε με το ήθος και την ακεραιότητά του την Μητρόπολη των Ιωαννίνων και την Εκκλησία της Ελλάδας
Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, ύστερα από την κοίμηση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ηπείρου κυρού Θεοκλήτου, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα:
 Εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για την κοίμηση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ηπείρου κυρού Θεοκλήτου. Η ισχυρή προσωπικότητά του και το αγωνιστικό του πνεύμα αποτελούν σημείο αναφοράς για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ως Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε θεολογικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο.
 Εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και στην πνευματική του οικογένεια, η οποία στερήθηκε τον επί δεκαετίας ηγέτη της.
 Η σημαία στο Διοικητήριο και στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, θα κυματίζει μεσίστια μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας.
 Να καταθέσει στεφάνι στο σεπτό σκήνωμα του μεταστάντος.
 Το Περιφερειακό Συμβούλιο να συμμετέχει στην εξόδιο ακολουθία.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος έφυγε από τη ζωή και η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, που τον θυμάται να συμπλέει μαζί της από τις τάξεις της Εκκλησίας, νιώθει βαθύ πένθος για την απώλεια.
Από το 1975 έως σήμερα με τις προοδευτικές του ιδέες στάθηκε αρωγός όπου και όποτε χρειάστηκε για το ποίμνιό του΄ ανοιχτός και πρόθυμος για συνεργασία με όλους τους φορείς και φυσικά με τους φορείς της Εκπαίδευσης. Πλούσιο και ξεχωριστό το έργο που παρέδωσε, το οποίο δικαιολογεί την άποψη ότι ήταν ένας από τους σημαντικότερους ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Αιωνία του η Μνήμη

Ο εμπορικός σύλλογος
Το Διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, σε έκτακτη συνεδρίαση με αφορμή την κοίμηση του σεβαστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, μιας φωτισμένης προσωπικότητας της Εκκλησίας μας, αποφάσισε:

1) Να εκφράσει δημόσια την βαθύτατη θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια
2) Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο Ακολουθία .
3) Να κλείσουν τα καταστήματα της πόλης προς τιμή του, την Μ. Τετάρτη κατά τις ώρες της εξοδίου ακολουθίας από τις 14.00 έως τις 18.00.
4) Αντί στεφάνου να κάνει δωρεά χρηματικό ποσό στο Γηροκομείο Ιωαννίνων.

Συλλυπητήρια της Γενικής Γραμματέα Βίκυς Ευταξά
«Με βαθιά συγκίνηση και οδύνη πληροφορήθηκα το τραγικό νέο της κοίμησης του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Πεφωτισμένος Ιεράρχης που με το ποιμαντορικό του έργο έφερε την Εκκλησία πιο κοντά στην κοινωνία και στα σύγχρονα προβλήματα.

Πνευματικός ηγέτης, με κύρος, εκκλησιαστικό φρόνημα και πλούσια κοινωνική δράση. Μαχητής και λόγιος, που με τις ρηξικέλευθες ιδέες του άφησε το δικό του στίγμα στην Εκκλησία. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, και σε εκείνη τη συνάντηση στο γραφείο του διαπίστωσα πως ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, με τον οποίο χαιρόσουν να συζητάς, ακόμα και όταν διαφωνούσες μαζί του.
Η γενναιότητα και η καρτερία που επέδειξε στην περιπέτεια της υγείας του αγγίζουν τις καρδιές όλων μας, δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα θάρρους, γενναιότητας και αξιοπρέπειας. Στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους οικείους του και στους συνεργάτες του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Η ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης με το άγγελμα του θανάτου του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, από τους πιο σημαντικούς ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, που σφράγισε με την παρουσία του την πορεία της για τέσσερις δεκαετίες, δεν βρίσκεται στη ζωή. Η θλίψη όλων μας είναι μεγάλη.
Το πλούσιο έργο του, έργο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτισμικό συνέδεσε την Εκκλησία με την κοινωνία και απάντησε σε βασικές ανάγκες της. Τα οράματά του και οι ιδέες του, ιδέες προοδευτικές και καινοτόμες, η επιμονή του και η μαχητικότητά του για αυτές, αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας.
Με τη ζωή του και τη στάση του έδειξε έμπρακτα τον ξεχωριστό ρόλο που πρέπει να έχει ο ποιμενάρχης. Η απουσία του μας κάνει όλους φτωχότερους, απευθύνω τις συλλυπητήριες ευχές μου στην Ιερά Μητρόπολη και στους οικείους του εκλιπόντος Ιεράρχου. Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το θεάρεστο έργο του, την αγάπη προς τους συνανθρώπους του και την προσήλωσή του στις αρχές και τις αξίες της Ορθόδοξης Πίστης μας».

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νίκος Γκόντας και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ εκφράζουν την βαθειά τους λύπη για την απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτου Ιωαννίνων Θεοκλήτου και συλλυπούνται θερμά τους οικείους του.

Δήλωση Λ. Νάτση για την εκδημία του Μητροπολίτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή», εκφράζει με δήλωση του την θλίψη του για την εκδημία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου:
«Από το μικρό χρονικό διάστημα που γνώριζα τον μακαριστό Ιεράρχη διαπίστωσα ότι ήταν ένας άνθρωπος του Θεού που πατούσε γερά στη γη. Εκφράζω τη θλίψη μου και τα συλλυπητήρια μου στους οικείους του και στον κόσμο της Ορθοδοξίας για την απώλεια του Μητροπολίτη Ιωαννίνων».

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος ήταν ένας φωτισμένος ποιμενάρχης που σε δύσκολους καιρούς κατάφερε να εμφυσήσει στις καρδιές των πιστών της εκκλησίας την Αγάπη του Ευαγγελίου και την Αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο. Αντιτιθέμενος σε ακραίες τάσεις, αποτέλεσε έναν συνενωτικό παράγοντα για τους κατοίκους της Μητρόπολης Ιωαννίνων ανεξάρτητα από την θρησκευτική τους πίστη και τα φρονήματά τους.
Όποιος είχε τη χαρά να συνομιλήσει μαζί του, διατηρούσε πάντα ως ανάμνηση τον πλούτο των γνώσεών του, τη βαθιά του θρησκευτική αλλά και κοινωνική φιλοσοφία του και τις ριζοσπαστικές, πολλές φορές, απόψεις του που όμως άγγιζαν την καρδιά του συνομιλητή του.
Ήσυχα και διακριτικά, όπως αρμόζει σε πνευματικό ηγέτη, άσκησε μεγάλο και ποικίλο ποιμενικό, κοινωνικό αλλά και πολιτιστικό και συγγραφικό έργο και οι απόψεις του, πάντα πλούσιες και τεκμηριωμένες, αποτελούν πλέον την δική του πνευματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές,
Η Δημοτική Παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» εκφράζει την θλίψη της για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Θεόκλητου και τα συλλυπητήριά της στους οικείους του. Ως ελάχιστη συμμετοχή στο πένθος και ακολουθώντας τα κελεύσματά του, θα διαθέσει χρηματικό ποσό σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Κασσής με αφορμή την κοιμήση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεοκλήτου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η είδηση πως ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος εκοιμήθη, μας λυπεί όλους ιδιαίτερα. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεόκλητος υπήρξε δυναμική και ταυτόχρονα δημιουργική παρουσία της Ορθοδοξίας στα Γιάννενα. Η προσφορά και η δράση του σφράγισε την περιοχή μας ανεξίτηλα».

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ
Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Άρτας εκφράζουν τη βαθύτατη συγκίνηση και θλίψη τους για την εκδημία του μεγάλου Ιεράρχη της Ελλάδας, Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της Ορθοδοξίας και της Ελλάδας.
Η επιρροή και η συμβολή του σε κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας, αλλά και στη ζωή πολλών συνανθρώπων μας, υπήρξε καθοριστική.
Άνθρωπος ελεύθερος, με άποψη και παρρησία, υπέρμαχος της αλήθειας και του κριτικού πνεύματος, διακρίθηκε για τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό και την θρησκευτικό αδογμάτιστο λόγο του.
Με αυτές τις σκέψεις, εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην Εκκλησία μας και στην οικογένειά του.
Αιωνία του η μνήμη!

Η ΝΟΔΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η ΝΟ.Δ.Ε Ιωαννίνων εκφράζει τη βαθειά της θλίψη, για την εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου. Ο μακαριστός Ιεράρχης και Ποιμενάρχης της πόλης μας υπηρέτησε τον τόπο και την Εκκλησία επί 40 και πλέον έτη με προσήλωση στις αρχές και τις αξίες της Ορθόδοξης Πίστης μας.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΛΟΚΑΣ

Τα Γιάννινα σήμερα πενθούν για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων.Το εύρος της προσωπικότητάς του, η προοδευτικότητα των ιδεών του και η αξιοπρεπέστατη στάση την οποία επέδειξε σε πολλά ζητήματα που απασχόλησαν την Μητρόπολη Ιωαννίνων, αλλά και γενικότερα τον τόπο μας, ήταν αυτά που τον κατέστησαν άξιο ποιμενάρχη.Υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννίνων, Παντελής Κολόκας.

Αιωνία του η μνήμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ