Συλλήψεις και τραυματισμοί στο Λαζαράτι… Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές

LAZARATI 17 6 14

LAZARATI 17 6 14Σε θέατρο των επιχειρήσεων έχει μετατραπεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Δερβιτσάνη και η ελληνική μειονότητα δεν ανησυχεί απλά αλλά εκφράζει με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκειά της καθώς μετατράπηκε, άνευ λόγου και αιτίας, σε μέρος ενός εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος.

Το σκηνικό πολέμου, που έχει στηθεί πέριξ της κωμόπολης του Λαζαρατίου, συνεχίζεται. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων που έγιναν τις τελευταίες ώρες, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από σφαίρα, ενώ έγιναν πέντε συλλήψεις υπόπτων.

 

Οι δυνάμεις της αστυνομίας ενισχύονται με την μεταφορά επίλεκτων τμημάτων από τα Τίρανα, ενώ μέρος των φυτειών, όπως ανακοινώθηκε επίσημα έχει καταστραφεί όπως και μερικοί από τους δεκάδες αποθηκευτικούς χώρους όπου συγκεντρώνονται τόνοι χασίς.

Η επιχείρηση είναι η πολλοστή που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια. Όλες οι προηγούμενες είχαν αποτύχει, καθώς δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να χτυπηθεί το τέρας που θέριευε στην περιοχή. Άλλωστε τα έσοδα από την καλλιέργεια και τη διακίνηση του χασίς είναι τεράστια και αποδεδειγμένα πλέον μέρος αυτών κατέληγε και στην ενίσχυση πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας.

Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι κι αυτή τη φορά η επιχείρηση δεν θα φτάσει μέχρι το τέλος. Θα διαρκέσει τόσο όσο χρειάζεται για να πειστεί η ευρωπαική κοινότητα για τις καλές προθέσεις των Τιράνων να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα και να εκδημοκρατίσουν τους θεσμούς.

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Η Δερβιτσιάνη, το μεγαλύτερο χωριό της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή της Δρόπολης, έχει μετατραπεί σε στρατοκρατούμενη ζώνη.

Οι κάτοικοι υπό το φόβο της συνεχούς ανταλλαγής πυρών από το όμορο Λαζαράτι, αποφεύγουν να κυκλοφορούν και αφήνουν τις καθημερινές τους ασχολίες.

Η κίνηση θωρακισμένων οχημάτων της Αλβανικής αστυνομίας είναι συνεχής και η παρουσία πάνοπλων αστυνομικών έντονη.

Όπως τονίζουν, η κατάσταση αυτή, θα έχει σοβαρές συνέπειες στο χώρο της μειονότητας. Αρκετοί ματαιώνουν την καλοκαιρινή επιστροφή στις εστίες τους, ενώ κάθε δραστηριότητα διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία ή αναστέλλεται αυτές τις μέρες.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Έτοιμη να ενισχύσει τα μέτρα στα σύνορα είναι και η ελληνική πλευρά. Πολλοί είναι αυτοί που δεν αποκλείουν το εμπόλεμο σκηνικό να οδηγήσει ορισμένους από τους καταζητούμενους προς την Ελλάδα.

Δεν είναι άλλωστε πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Έτσι τα μέτρα ενισχύονται, οι έλεγχοι εντείνονται και τα μπλόκα αυξάνονται σε όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ