Συγνώμη για τα εγκλήματα… Ο Γερμανός Πρόεδρος ζήτησε συχώρεση στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες

GERMANOS1

GERMANOS1ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ήταν 3 Οκτωβρίου του 1943, όταν οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών κατακτητών, μετέτρεψαν το χωριό σε κόλαση.

Το πρωινό εκείνης της Κυριακής, στους Λιγκιάδες, ξεκινά με καταιγισμό πυρών πυροβολικού και όλμων, που προετοιμάζουν την άνοδο των καμιονιών, αργά το μεσημέρι, αλλά ελάχιστα πλήττουν το χωριό.

GERMANOSGERMANOS2GERMANOS3GERMANOS4GERMANOS5GERMANOS6

Όταν οι Γερμανοί αποχωρούν ο απολογισμός είναι φρικτός: 92 νεκροί, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 11 ετών,37,κυρίως,γυναίκες,30 έως 64 ετών, και 11 άνω των 70 ετών. Πλήρως κατεστραμμένα από τις φωτιές 43 σπίτια και 57 υποστατικά, στάβλοι και καλύβες.

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά, στον τόπο του μαρτυρίου, επέστρεψε ο Πρόεδρος της Γερμανίας. Για να ζητήσει συχώρεση…. Να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα των συμπατριωτών του….

«Ζητώ από τις οικογένειες όλων των νεκρών ένα μεγάλο συγνώμη. Συχώρεση για τα κτηνώδη εγκλήματα που έγιναν εδώ», ήταν η χαρακτηριστική του φράση και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι επί πολλά χρόνια η Γερμανία δεν γνώριζε την πραγματική ιστορία και τις διαστάσεις των τραγικών γεγονότων που είχαν εκτυλιχθεί στην Ελλάδα.
«Σε τόπους όπως αυτός, αισθάνομαι ντροπή, γιατί στη Γερμανία μεγάλωσαν δολοφόνοι» ανέφερε.

Ο Γιοακίμ Γκάουκ συνοδεύονταν από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

Εμφανώς συγκινημένος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων, εκεί όπου αναγράφονται τα ονόματα όσων χάθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο καφενείο του χωριού, όπου δέχθηκε αντιπροσωπεία των μαρτυρικών χωριών, η οποία του έθεσε το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Ο ίδιος συνομίλησε μαζί τους σημειώνοντας ότι είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται τις θέσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Νωρίτερα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Γερμανίας και τον Έλληνα ομόλογο του, ο Δήμαρχος της πόλης Φίλιππας Φίλιος, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Βίκυ Ευταξά, οι τοπικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας στα Γιάννινα ολοκληρώνεται το απόγευμα με προσκύνημα στη Συναγωγή, ένδειξη τιμής στην Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων η οποία ξεκληρίστηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ