Συγκινητικό μήνυμα από τον Μάρτιν Σουλτς

SOYLTSΑισιόδοξος ότι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα αποδίδουν καρπούς για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια και ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο μήνυμά του για την ημερίδα που διοργανώθηκε, το Σάββατο, για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κοιλάδα του Αχελώου με αντικείμενο την αγροτική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι ο ελληνικό λαός άντεξε απίστευτες προκλήσεις και πως «ο δρόμος για την επιστροφή στην κοινωνική ειρήνη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς θα είναι μακρύς και απαιτητικός». Κλείνοντας το μήνυμά του μου μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε πως «οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας σας».

 

Αναλυτικά το μήνυμα του Μάρτιν Σουλτς:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες έχουν καταβάλει μία Ηράκλειο προσπάθεια. Αντέξατε απίστευτες προκλήσεις.

»Ο κατάλογος είναι μακρύς: αγωνιστήκατε κατά της ύφεσης, της αυξανόμενης ανεργίας και των μειωμένων μισθών.

»Παρακολουθήσατε οικονομολόγους και αναλυτές να συζητούν για την τύχη της Ελλάδας σαν να μιλούσαν για την τροχιά μιας μπάλας ποδοσφαίρου αντί για ένα περήφανο έθνος με ιστορία χιλιάδων ετών και έναν πολιτισμό που έχει προσδιορίσει τα ίδια τα θεμέλια της σημερινής Ευρώπης.

»Οι οικογένειες έχουν υποφέρει. Υπήρξε δυστυχία και υπήρξε απελπισία. Οι πολίτες έχουν γίνει περισσότερο σκεπτικοί σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική και το κοινό μας νόμισμα.

»Ο δρόμος για την επιστροφή στην κοινωνική ειρήνη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς θα είναι μακρύς και απαιτητικός, αλλά ο σωστός δρόμος έχει τελικά παρθεί. Οι Έλληνες έχουν ανακαλύψει μια νέα αίσθηση αλληλεγγύης και ζητούν μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την πολιτική τάξη τους ως ανταπόδοση των προσπαθειών τους.

»Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχετε δρομολογήσει φαίνεται τελικά να αποδίδουν καρπούς, και για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, το 2014 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

»Το μεγάλο και περήφανο έθνος σας επέζησε τη ναζιστική κατοχή και τις θηριωδίες που τη χαρακτήρισαν. Το μεγάλο και περήφανο έθνος σας επιβίωσε έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο. Το 1974, το μεγάλο και περήφανο έθνος σας έριξε μια στρατιωτική δικτατορία και έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία του εκδημοκρατισμού της νότιας Ευρώπης.

»Η χώρα σας έχει κάνει μια σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και στον 20ο αιώνα.

»Η Ευρώπη σας οφείλει χρέος ευγνωμοσύνης. Και για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας σας».

Την ημερίδα με θέμα, «ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ», διοργάνωσαν το Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με τους Δήμους Αργιθέας, Γ.Καραϊσκάκη, Αγράφων και Αμφιλοχίας.

Η ημερίδα έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βραγκιανών, στην Παναγία Επισκοπής, στο Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας.

Σε αυτήν συμμετείχαν:

·         Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

·         Γιώργος Παπανικολάου, ευρωβουλευτής ΝΔ

·         Σπύρος Δανέλλης, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

·         Σοφοκλής Σοφοκλέους, ευρωβουλευτής Κύπρου, ΕΔΕΚ

·         Τάσος Χανιώτης, διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ