Συγκινητική η παρουσίαση του βιβλίου της Τ. Αβέρωφ

ABEROFT1Πλήθος κόσμου ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσαν το «παρών» σε μια βραδιά αφιέρωμα στον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Αφορμή ήταν η παρουσίαση του βιβλίου της κόρης του, Τατιάνας, που έγινε στην ασφυχτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Παλιοί γνώριμοι του Αβέρωφ αλλά και άνθρωποι που γαλουχήθηκαν με το πολιτικό του πνεύμα ήταν εκεί, συγγραφείς και σημαίνοντα ονόματα από τον χώρο των γραμμάτων-ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος προσήλθε μετά της συζύγου του έδωσαν το παρών.

Όπως τόνισε και ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης: “το βιβλίο της Τατιάνας Αβέρωφ είναι ένα βιβλίο που μας αφορά όλους. Ένα βιβλίο που εκδίδεται σε μια κρίσιμη περίοδο και μιλά για μια προσωπικότητα από την οποία μπορούμε όλοι μας να αντλήσουμε κουράγιο και να υιοθετήσουμε αξίες όπως την αυταπάρνηση και την ακεραιότητα που διέκριναν τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Ένα βιβλίο με δυνατό, εξομολογητικό κείμενο που δεν αγιογραφία τον πατέρα, αλλά αντίθετα πολλές φορές μας εκπλήσσει”.

ABERVF T2Στο μυθιστόρημα της Τατιάνας Αβέρωφ που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο Δέκα ζωές σε μια ξεδιπλώνεται όλη η άγνωστη ζωή του Ευάγγελου Αβέρωφ, αναφαίνονται κρίσιμα ιστορικά γεγονότα και δίνεται ακόμη έμφαση στην εικόνα-την επιβλητική και αγέρωχη του πατέρα.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με ρεαλιστικά στοιχεία και με πρωταγωνιστές σημαίνονται πρόσωπα που έπαιξαν δραματικό και σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία. Είναι ένα βιβλίο βιογραφικό, ψυχογραφικό και ακριβές στον τρόπο που ανασυντάσσει τα ιστορικά γεγονότα από το 1908 μέχρι τις αρχές του Εμφυλίου.

Ιδιαίτερη μνεία στο πολύπτυχο χαρακτήρα του βιβλίου έδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ο οποίος επεσήμανε πως το “βιβλίο είναι ταυτόχρονα βιογραφία και μαρτυρία, μα πάνω απ’όλα η γνωριμία της κόρης με τον πατέρα που διακρίνεται από λογοτεχνική ωριμότητα και ιστορική ακρίβεια.

Ο Υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του απαγγέλοντας όλο το ποίημα του Καβάφη ‘ιδανικές φωνές και αγαπημένες’ και έκλεισε με μαι φράση του πολιτικού του μέντορα που την είχε εκμυστηρευτεί χρόνια πριν: “Έχω κόμπλεξ καθήκοντος”. Μια φράση που όντως συνοψίζει σε τρεις μόλις λέξεις τον χαρακτήρα του ανδρός. Όσο για την μεταφράστρια και κριτικό λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά μοιράστηκε με το κοινό την κυρίαρχη εικόνα που σχηματιζόταν μπροστά της καθώς διάβαζε το βιβλίο: ένα απλωμένο χέρι που προσπαθεί να αγγίξει και να γνωρίσει. Και συνέχισε λέγοντας πως το βιβλίο της Τατιάνας Αβέρωφ είναι η ψυχική αυτοβιογραφία της κόρης παράλληλα με την ανασύνθεση της ζωής του πατέρα.

ABERVF T3Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων εκτός από τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Πολιτισμού οι Γιώργος Βότσης, Ρέα Γαλανάκη, Μαριέττα Γιαννάκου, Νίκος Δαββέτας, Άγγελος Δεληβοριάς, Σωτήρης Δημητρίου, Νικήτας Κακλαμάνης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Ζέττα Μακρή, Νίκος Μπουλώτης, Άννα Παναγιωταρέα, Στέφανος Πεσμαζόγλου-και ο Πέτρος Τατσόπουλος. Παρών ήταν και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ