Στ. Καλογιάννης: Αστήρικτη η επίθεση του Δήμου

KALOGIANNHS S 8 4

KALOGIANNHS S 8 4

Έντονα ενοχλημένος εμφανίζεται ο πρώην βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης, από την αιχμηρή απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών, σε μία δική του δημόσια και εξαιρετικά ευγενική παρέμβαση, σχετικά με τις μελέτες για την παραλίμνιο.

Ο κ. Καλογιάννης είχε ισχυριστεί ότι δεν απαιτούνται άλλες μελέτες με αποτέλεσμα να απαντήσει ο Δήμος Ιωαννιτών, σε τόνους υψηλούς και δείχνοντας ότι θέλει να δημιουργήσει μέτωπο αντιπαράθεσης.

Ο Σταύρος Καλογιάννης, μετά απ’ αυτό, επανέρχεται και αυτή την φορά χρησιμοποιεί και ο ίδιος υψηλούς τόνους, σημειώνοντας ότι «επειδή γνωρίζω τον Δήμαρχο, θέλω να πιστεύω ότι συνεργάτες του ανέλαβαν να μου απαντήσουν με αυτό τον τρόπο, δείχνοντας εμπάθεια και αλαζονεία αντίστοιχη εκείνης πολλών εκ των σημερινών κυβερνώντων, εκθέτοντάς τον.

Τους συνιστώ ψυχραιμία, μελέτη σε βάθος των θεμάτων του Δήμου και ταπεινοφροσύνη, αν μπορούν. Τα προβλήματα της κοινωνίας και του Δήμου είναι πολύ μεγάλα και απαιτούν συνέργιες».

Και επανερχόμενος στην ουσία του ζητήματος αναφέρει:

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών στην δήλωσή μου ότι δεν χρειάζεται ο Δήμος να εκπονήσει νέο Master Plan για τον παραλίμνιο χώρο, καθώς αφενός μεν αντίστοιχη μελέτη έχει μόλις ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, κυρίως δε διότι με το Ρυθμιστικό Σχέδιο υλοποιείται, για πρώτη φορά, ένας ενιαίος χωροταξικός, περιβαλλοντικός και κυκλοφοριακός σχεδιασμός στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί.

Η Δημοτική Αρχή, χωρίς να απαντάει στην ουσία της δήλωσής μου, εξαπολύει επίθεση εναντίον μου και μάλιστα αστήρικτη. Γιατί άραγε;

Επί του θέματος:

 Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι ο Δήμος μπορεί να θεσμοθετήσει το Ρυθμιστικό, όπως ο ίδιος αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζω ότι παρέδωσα ολοκληρωμένο το Ρυθμιστικό το καλοκαίρι του 2009. Πέρασαν σχεδόν επτά χρόνια και το Ρυθμιστικό παραμένει στα συρτάρια του Υπ. Περιβάλλοντος, κυρίως διότι οι διατελέσαντες –έκτοτε– Υπουργοί αποδείχθηκαν προκλητικά αδιάφοροι ή ανεπαρκείς. Ενδεικτικό είναι ότι, εκτός του Ρυθμιστικού Ιωαννίνων, εκκρεμεί και η θεσμοθέτηση των Ρυθμιστικών της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, όλα ολοκληρωμένα από το 2009! Αν όντως ενδιαφέρεται σοβαρά και ο Δήμος για το θέμα, όπως ισχυρίζεται, αναρωτιέμαι πότε προκάλεσε μία δημόσια συζήτηση επί του θέματος, πότε ανέλαβε πρωτοβουλία να οργανώσει μία ημερίδα για το Ρυθμιστικό, καλώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να παρευρεθεί και να δεσμευθεί επ’ αυτού;

 Ο τελευταίος πολεοδομικός Ν. 4269/2014, τον οποίο επικαλείται η Δημοτική Αρχή, δεν μπορούσε να δίνει τη δυνατότητα «να τεθούν άμεσα σε ισχύ τα ολοκληρωμένα Ρυθμιστικά», όπως ατυχώς ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή της. Τα Ρυθμιστικά Σχέδια, τόσο με τον παλιό όσο και τον καινούργιο νόμο, θεσμοθετούνται με Προεδρικό Διάταγμα! Προβλέπει όμως ρητά ο Ν. 4269/2014, τον τρόπο ολοκλήρωσης των Ρυθμιστικών. Αλλά επί σχεδόν μία διετία, δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα απολύτως, ούτε με αυτό το Νόμο!

 Η Δημοτική Αρχή συγχέει το σχεδιασμό στο χώρο, όπως επιχειρείται με το Ρυθμιστικό, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αναφέρει, για παράδειγμα, ότι το URBACT δίνει «χρηματοδοτικά διαβατήρια πέρα από το ΕΣΠΑ». Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που επικαλείται ο Δήμος, βασίζεται κι αυτό στο Ρυθμιστικό. Το μελέτησα και συνεργάστηκα επ’ αυτού με εκπροσώπους της Διοίκησης φορέων της πόλης μας, όπως το Τεχνικό και το Εμπορικό Επιμελητήριο, αλλά και με ενεργούς πολίτες που ανησυχούν για τη στασιμότητα στα χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα του Δήμου μας. Υπενθυμίζω ότι εκκρεμεί από το 2009 (!), η έγκριση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων Ιωαννίνων, Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος, ενώ αγνοείται και η τύχη της πολεοδομικής μελέτης Σεισμοπλήκτων, απ’ όταν ανέλαβε η «αριστερή» συγκυβέρνηση…

 Τέλος, προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή ανακοινώνει ότι δεν δέχεται υποδείξεις, και μάλιστα δημόσιες, τις θεωρεί δε «αντιπαραθέσεις»! Αλήθεια, πιστεύει η Δημοτική Αρχή ότι είναι η κάτοχος της μίας και μοναδικής αλήθειας, οπότε κάθε διάλογος περιττεύει; Αμφιβάλει ότι η δημόσια, τεκμηριωμένη, παρέμβαση οποιουδήποτε συμπολίτη προς όφελος της πόλης μας, ειδικότερα δε ενός ανθρώπου ενεργού στα κοινά, που έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος, βουλευτής και μέλος διαφορετικών κυβερνήσεων επί 6½ χρόνια, δεν αποτελεί απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωσή του;
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ