Στο τελικό στάδιο η έγκριση του νέου ΕΣΠΑ

ESPA EPIXEIREINΤα νέα κονδύλια των περιφερειακών προγραμμάτων πολιτικής συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 προς την Ελλάδα, θα στραφούν κυρίως σε προγράμματα εξωστρέφειας, καινοτομίας, εκπαίδευσης, απασχόλησης, ποιοτικού τουρισμού και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτό ανέφεραν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν μετά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης.

 

Ο Επίτροπος δήλωσε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική κυβέρνηση οι οποίες την κατατάσσουν στην πρώτη θέση μεταξύ των 28 της ΕΕ στην απορροφητικότητα από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Συνοχής και σημείωσε ότι από την ενημέρωση που είχε διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες διοχετεύονται στην αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, ώστε το συντομότερο δυνατόν τα νέα περιφερειακά προγράμματα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης να λάβουν χρηματοδότηση.

Η Ελληνική κυβέρνηση όπως δήλωσε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης -και επιβεβαίωσε ο επίτροπος- έχει καταθέσει ήδη τις προτάσεις της και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τους τομείς που θα στραφεί η χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2014-2020 το ποσό που θα επενδύσει η ΕΕ στην Ελλάδα είναι 15,52 δισ. ευρώ.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον η καλή πορεία που έχει η χώρα στον τομέα της απορρόφησης των κονδυλίων και να δοθεί έμφαση σε νέους τομείς όπως ο ποιοτικός τουρισμός δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει καταθέσει η Ελλάδα τις προτάσεις της οι οποίες αφορούν σε ένα ποιοτικά διαφορετικό ΕΣΠΑ που θα δίνει έμφαση, όχι στις υποδομές, αλλά σε προγράμματα εξωστρέφειας, καινοτομίας, εκπαίδευση και απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας σε ό,τι αφορά στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμεία βρίσκεται:

– Στην πρώτη θέση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσοστό 81,68%.

– Στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο το ποσοστό απορρόφησης είναι 70,64% έναντι 68,71% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος και είναι στη 12η θέση.

– Στο Ταμείο Συνοχής η ελληνική επίδοση είναι η τρίτη καλύτερη στην ΕΕ με ποσοστό 81,88%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ