Στο μισό κόβεται η χρηματοδότηση των νοσοκομείων

NOSOKOMEIO GIATROS17

NOSOKOMEIO GIATROS17Η οικονομική στενότητα του δημοσίου, η έλλειψη ρευστότητας και η αναάγκη να εξοικονομηθούν τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ οδηγεί το οικονομικό επιτελείο να επιβάλλει αυστηρή λιτότητα σε όλο το δημόσιο, περικόπτοντας τη χρηματοδότηση.

ΟΠως γράφει σήμερα «Το Βήμα», παρουσιάζοντας σχετικά έγγραφα του υπουργείου Υγείας, περικόπτεται περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων από τον Μάρτιο, σύμφωνα, ως μέρος των «αιματηρών οικονομιών» σε όλο το δημόσιο τομέα που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, παρουσιάζοντας σχετικά έγγραφα από το υπουργείο Υγείας, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είχαν ανέλθει σε 99,74 εκατ. ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43,353 εκατ. ευρώ.

Στον αντίστοιχο προϋπολογισμό, σύμφωνα με το Βήμα, προβλέπεται η εκταμίευση περίπου 87,727 εκατ. ευρώ.

Ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός των κρατικών δαπανών, οι οποίες θεωρείται ότι θα ισχύσουν και σε άλλα υπουργεία, σχετίζεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με τον στόχο επιμηκυνθεί η περίοδος που το κράτος θα μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες χωρίς δανεισμό.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται, καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστούν τα δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων διαμηνύουν ήδη στο υπουργείο Υγείας πως αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες με τόσο χαμηλές πιστώσεις: «Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ούτε στις βασικές προμήθειες, ούτε και να πληρώσουμε εφημερίες» αναφέρουν, σύμφωνα με Το Βήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ