Στο μικροσκόπιο της Εφορίας καταθέσεις και δάνεια

DHMOSIO FAKELOI

DHMOSIO FAKELOIΕνεργοποιείται από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Τραπεζικών Πληρωμών με το οποίο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα με τους λογαριασμούς των ελεγχόμενων στις τράπεζες.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του Συστήματος με βάση το οποίο ελεγκτές από τις Δ.Ο.Υ, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες θα έχουν πλήρη εικόνα εντός 24 ωρών από την αποστολή του αιτήματος στις τράπεζες για τους λογαριασμούς καταθέσεων και τα δάνεια του ελεγχόμενου.

 

Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες με αυστηρούς όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές από τις ΔΟΥ, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος δεν θα έχουν on line (σε πραγματικό χρόνο) πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια, αλλά θα βλέπουν στις οθόνες τους το πλήρες τραπεζικό προφίλ του φορολογούμενου με κινήσεις δανείων, καταθέσεων όλων των τύπων, επενδυτικών λογαριασμών κλπ, σε βάθος 10ετίας.

Θα έχει πλέον η δυνατότητα για κατασχέσεις-εξπρές σε τραπεζικούς λογαριασμούς καταθετών που έχουν χρέος στην Εφορία. Οι κατασχέσεις θα γίνονται από τους ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εντός 10 ημερών από την ώρα που οι τράπεζες θα παραλάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο, ενώ μέσα σε μόλις ένα 24ωρο θα μπορούν να έχουν το τραπεζικό προφίλ των φορολογουμένων, ώστε να γνωρίζουν από ποιο λογαριασμό θα γίνει η ηλεκτρονική κατάσχεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ