Στο μικροσκόπιο τα μνημεία για αποκαταστάσεις από τον σεισμό

as bellas4

as bellas4

Δεύτερο κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, θα ξεκινήσει από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου αυτοψίες σε μνημεία του Νομού Ιωαννίνων προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τις ενέργειες υποστήλωσης και συντήρησης που απαιτούνται, με δεδομένες τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους τελευταίους σεισμούς.

Την προηγούμενη βδομάδα και με βάση τις αναφορές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σχετικά με τις ζημιές, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η κ. Ελένη Κόρκα, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης, Διευθυντής Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, η κ. Παναγιώτα Φουντά, Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, η κ. Μαρία Αργυροπούλου από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, ο κ. Ιωάννης Χουλιαράς, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, η κ. Ανθή Αγγέλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Επίσης παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ελέγχων της Εφορείας σε πληγέντα Μνημεία και ακολούθησε συζήτηση και ιεράρχησή τους, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε, με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, επίσκεψη και έλεγχος στο καθολικό της Ι. Μ. Βελλάς, διότι κρίθηκε πρώτη προτεραιότητα για την λήψη άμεσων μέτρων προστασίας, λόγω επικίνδυνων ρηγματώσεων και αποκόλλησης τοιχογραφιών.

Ανάμεσα στα άλλα Μνημεία που χρήζουν άμεσης επέμβασης κρίθηκαν και ο Ι.Ν. Ταξιαρχών και ο Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου καθώς και ο Ι. Ναός της Καμίτσιανης στη Θεσπρωτία.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ