Στο εδώλιο από το πρωί πρώην αστυνομικοί και συνοριακοί… Ξετυλίγεται η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης

BROSYNA EKAM 22

BROSYNA EKAM 22Όλες οι πτυχές της πιο πολύκροτης υπόθεσης που έχει απασχολήσει την τοπική αστυνομία, ξεδιπλώνονται από το πρωί σήμερα, στις αίθουσες των δικαστηρίων στα Γιάννινα.

Στο εδώλιο βρίσκονται δεκατέσσερις από 33 συνολικά κατηγορούμενους, οι οποίοι, φέρεται ότι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και διευκόλυναν έναντι αμοιβής την διακίνηση λαθρομεταναστών.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2008, ύστερα από έρευνα που είχε ξεκινήσει η Ασφάλεια Ιωαννίνων και την οποία στη συνέχεια ανέλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

 

Ένας από τους εγκέφαλους της υπόθεσης αυτής, Αλβανικής καταγωγής, που ζούσε στα Γιάννινα, δεν είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές καθώς είχε προλάβει να διαφύγει στην γείτονα χώρα.

Η σπείρα εξαρθρώθηκε το καλοκαίρι του 2008 και φέρονται να εμπλέκονται πέντε εν ενεργεία τότε, αστυνομικοί εκ των οποίων τρεις συνοριακοί και ένας αξιωματικός (εν αποστρατεία σήμερα). Επίσης, ως εμπλεκόμενοι φέρονται τελωνιακός, καθώς και άλλοι Έλληνες και Αλβανοί.

Τον Ιούνιο του 2008 η Ασφάλεια Ιωαννίνων είχε προχωρήσει στις συλλήψεις 20 και πλέον ατόμων, με την κατηγορία ότι μετέφεραν μετανάστες, κυρίως Κούρδους και Αφγανούς, από και προς την Αλβανία, αλλά και ότι περνούσαν κλεμμένα οχήματα από το τελωνείο της Κακαβιάς. Μάλιστα, η μέθοδος της σπείρας ήταν «συνδυαστική»: επιβίβαζαν τους μετανάστες σε πολυτελή τζιπ με «εισιτήριο» 2.000 ευρώ, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες και περνούσε από τα μπλόκα των συνοριακών χάρη στους συνεργούς της.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, άσκησε ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση και δεσμεύτηκαν λογαριασμοί καταθέσεων ύψους περί τα 656.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί έχουν αποταχθεί από το σώμα με απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού ενώ ένας εξ αυτών έχει πάρει σύνταξη.

Η δικογραφία έδειξε ότι η ομάδα δρούσε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 στα Γιάννενα και ότι άλλαζαν τακτικά πινακίδες κυκλοφορίας στα οχήματα, τοποθετώντας σε αυτά είτε κλεμμένες από άλλα οχήματα, είτε πινακίδες του εμπορίου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς που είχαν αποκαλυφθεί σε τοπικό επίπεδο, ο επίλογος της οποίας, πέντε χρόνια μετά δεν έχει γραφεί ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ