Στον αέρα βασικές λειτουργίες… Η κρίση οδηγεί σε ασφυξία το Πανεπιστήμιο

PANEPISTHMIO IOANNINA 24

Σε «οικονομική ασφυξία» οδηγούνται τα πανεπιστήμια της χώρας, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά έως και 80% μέσα στην τελευταία πενταετία, ενώ παρότι διανύουμε τον όγδοο μήνα του 2015, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν λάβει μόλις 2 από τα συνολικά 112 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης.

Αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται στον «αέρα» βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων, όπως είναι η καθαριότητα, τα συγγράμματα, αλλά και η σίτιση των φοιτητών.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, μεγάλα και καθοριστικά για τη λειτουργία του οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το Πανεπιστήμιο δεν έχει πάρει σχεδόν ούτε ένα ευρώ από τα περίπου δύο εκατομμύρια του προϋπολογισμού που δικαιούται.

Ο πρύτανης του ιδρύματος Γιώργος Καψάλης απέστειλε προσωπική επιστολή στον Υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, με την οποία ενημερώνει για την κατάσταση του Πανεπιστημίου και αναφέρει: «…από την 1η Σεπτεμβρίου το ίδρυμα για να λειτουργήσει πρέπει να τύχει της κατάλληλης χρηματοδότησης».

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα του ιδρύματος είναι η έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Χαρακτηριστικά ο Πρύτανης αναφέρει: «Είμαστε από εκείνα τα Πανεπιστήμια που παρόλο που το Υπουργείο μας επέστρεψε πίσω τις θέσεις, επιμένουμε και στέλνουμε όλα τα κενά του κάθε τμήματος εκ νέου. Το Υπουργείο έχει αυτή τη στιγμή πλήρη κατάλογο με γνωστικά αντικείμενα και συγκεκριμένες θέσεις που πρέπει να πληρωθούν. Οι πρώτες ενδείξεις από το Υπουργείο είναι μεν θετικές αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο».

Σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες και να παραμείνουν ανοικτά, πολλά πανεπιστήμια αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών, ενώ τα ισχυρά ΑΕΙ που υλοποιούν διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα αξιοποιούν ακόμη και τα έσοδα από τα ερευνητικά και αναπτυξιακά τους προγράμματα.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ