Στοιχεία φωτιά για τον Γιαννιώτη Πανεπιστημιακό και τη μεγάλη κομπίνα…. Η δαιδαλώδης διαδρομή του χρήματος

LEFTA XERIA

LEFTA XERIAΟι αποκαλύψεις για το μεγάλο φαγοπότι κοινοτικών κονδυλίων, με πρωταγωνιστή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζονται. Μάλιστα όσοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση λένε ότι οι αποκαλύψεις βρίσκονται ακόμη στην αρχή… Και συμπληρώνουν με νόημα, πως η σχετική δικογραφία μεταφέρθηκε με φορτηγό!

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται το όνομα του Γιαννιώτη Πανεπιστημιακού. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ανά τακτά διαστήματα, έχει βρεθεί στην επικαιρότητα, μέσα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τα έργα και τον τρόπο που τα υλοποιούσε.

Η μεγάλη κομπίνα φαίνεται ότι ξεκίνησε το 2002 και πήρε τεράστιες διαστάσεις κατά το διάστημα που «έτρεχε» το Γ’ ΚΠΣ. Ο Γιαννιώτης, με το μανδύα του Πανεπιστημιακού, τα χρόνια εκείνα έπαιζε το ρόλο του Τεχνικού Σύμβουλου σε δήμους και φορείς του Δημόσιου, κατέθετε τα τεχνικά δελτία και στην συνέχεια οι Ιδιωτικές εταιρείες της I-Cube A.E. με εξέχουσα την Spirit A.E. υλοποιούσαν τα έργα.

Κάτι τέτοιο συνέβη αρκετά έργα που εκτελέστηκαν στην Ήπειρο, τόσο από δήμους όσο και από άλλους φορείς. Η πλειοψηφία τους δεν δούλεψε ποτέ ή παρουσίασε τεράστια κενά και προβλήματα!

Η έρευνα ξεκίνησε το 2008. Τον Σεπτέμβριο του 2010 κλιμάκιο των αρμόδιων αρχών, έκανε αιφνίδιο έλεγχο στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων και κατέσχεσε φακέλους και υπολογιστές που υπήρχαν στο γραφείο του Καθηγητή.

Παράλληλα είχε ξεκινήσει έρευνα από τον OLAF, τον Οργανισμό Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2011, ξεκίνησε μια πραγματικά χωρίς προηγούμενο έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία. Έμπειροι αξιωματικοί, στους οποίους είχε ανατεθεί η υπόθεση, επισκέφθηκαν ουκ ολίγες φορές τα Γιάννινα αλλά κι άλλες ελληνικές πόλεις και κατάφεραν να βρουν την άκρη του νήματος στη δαιδαλώδη διαδρομή διακίνησης των χρημάτων.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν όλες τις ανταλλαγές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάμεσα στους Ελληνες εμπλεκόμενους, με τους υπευθύνους άλλων «εταιριών» που δρούσαν σε άλλα «δίκτυα» χωρών της Ε.Ε., όπως και τους τρόπους με τους οποίους διασπάθιζαν τα κοινοτικά κονδύλια και απέφευγαν τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χαρακτηριστικά στις 23 Απριλίου 2008, ο A.S. ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, κεντρικό πρόσωπο στο ιταλικό «δίκτυο», στέλνει e-mail στον 59χρονο πρόεδρο των εταιριών I-CUBE A.E. και SPIRIT Α.Ε., όπως και στον 53χρονο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με το οποίο έπρεπε να διερευνηθεί η προσομοίωση της προσπάθειας κατανομής από τον προϋπολογισμό της RE-HAZ (ουγγρική εταιρία που συμμετείχε στην πρόταση για το πρόγραμμα POCEMON). Σκοπός ήταν η προσπάθεια αποφυγής τυχόν πρόσθετου εταίρου που θα μπορούσε να σαρωθεί με τις «ακτίνες Χ της Ε.Ε.», διαφορετικά, σύμφωνα με τον Ιταλό «ακαδημαϊκό», θα έπρεπε να βρεθεί ένας απαραίτητος εταίρος που θα μπορεί να αιτιολογηθεί η συμμετοχή του και θα έδειχνε προσπάθεια για «έλεγχο συνοχής». Η RE-HAZ είχε προσυνεννοηθεί για επιστροφή μέρους της χρηματοδότησης που θα λάμβανε από το πρόγραμμα, στην I-CUBE A.E., ως κατ’ επίφαση δικαιούχο εταιρία.

Οταν ο πρόεδρος της ουγγρικής εταιρίας αρνήθηκε να δώσει προσυμφωνημένο 50% της χρηματοδότησης, το «δίκτυο» αντικατέστησε την εταιρία αυτή με την CRONOS International. Μία άλλη βρετανική εταιρία, η INFOCUS HEALTH LIMITED, αντικαθιστά στο πρόγραμμα INTREPID την εταιρία COMPRO.

Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διαπίστωσαν, εν αγνοία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μερικές από τις παρακάτω συμφωνίες για μεταφορές χρημάτων:

* Για το πρόγραμμα εργασίας POCEMON, η εταιρεία ANKO A.E. θα λάμβανε 650.000 ευρώ και όφειλε επιστρέψει 83% της χρηματοδότησης πίσω στο «δίκτυο».

* Η CRONOS INTERNATIONAL, που αντικατέστησε την RE-HAZ, επρόκειτο να επιστρέψει το 77,5% της χρηματοδότησης.

* Η IXTENT A.E. θα λάμβανε 505.000 ευρώ και θα επέστρεφε τα μισά στο ελληνικό «δίκτυο».

* Η TALANTON A.E. θα έπαιρνε 475.000 ευρώ και επέστρεφε το 80%.

* Για το πρόγραμμα εργασίας INTREPID, η DATAMED A.E. από τις 298.000 ευρώ έπρεπε να επιστρέψει τις 193.830 ευρώ.

* Η INFOCUS HEALTH LIMITED θα επέστρεφε 35.083 ευρώ από τις 53.974 ευρώ.

* Για το πρόγραμμα εργασίας HEALTH PLUS, η QUALITY & RELIABILITY A.E. θα έπρεπε να επιστρέψει 84.000 ευρώ από τις 120.000 ευρώ που θα έπαιρνε.

* Για το πρόγραμμα PIM, η παραπάνω εταιρία έπρεπε να επιστρέψει 174.412 ευρώ από τις 249.160 ευρώ που θα λάμβανε.

* Για το πρόγραμμα MULTI KNOWLEDGE, η DATAMED A.E. έπρεπε να επιστρέψει το 65% της χρηματοδότησης, δηλαδή η αμοιβή του «δικτύου» θα ήταν 116.929 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο μηχανισμός της εξαπάτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε στηθεί από τους τέσσερις εμπλεκόμενους της ελληνικής «αντιπροσωπίας», ως γενικότερος σχεδιασμός, περιελάμβανε και την υποβολή πλαστών και ανακριβών δηλώσεων-εγγράφων (time sheets – Financial Statements), που αφορούσαν πρόσωπα που απασχολούνταν στα ερευνώμενα προγράμματα εργασίας, INTREPID και POCEMON.

Αυτά τα πρόσωπα είτε είχαν πλήρη άγνοια για τα προγράμματα είτε πληρώθηκαν για συμμετοχή ενώ δεν συμμετείχαν.

Ωστόσο, για τα πρόσωπα αυτά υποβλήθηκαν τα ανακριβή φύλλα ωρών εργασίας (time sheets) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ