Στη Βουλή πριν τη συμφωνία φορολογικό και ασφαλιστικό

oikonomko epiteleio

oikonomko epiteleio

Το νέο χρονικό ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Σταθάκη.

Οπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, η κυβέρνηση καταθέτει την ερχόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια για φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικό, τα οποία θα συζητηθούν με τις κανονικές διαδικασίες στο κοινοβούλιο και θα ψηφιστούν προς το τέλος του μήνα.

Επί της ουσίας, ο υπουργός Οικονομικών, ασκεί πίεση στους θεσμούς να υπάρξει έως τότε συμφωνία σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν τα σενάρια που θέλουν την διαπραγμάτευση να κλείνει τον Ιούλιο και υπό την απειλή μια χρεοκοπίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το εάν η κατάθεση των νομοσχεδίων έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Αντιθέτως, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται να μονομερή κίνηση, κάνοντας λόγο για κατανόηση από την πλευρά των θεσμών και των πολιτικών ηγετών, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε παρατηρήσεις των δανειστών επί των νομοσχεδίων.

Ακόμη υποστήριξε ακόμη ότι «η ελληνική κυβέρνηση, ως κυρίαρχη, θα αποφασίσει για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό η συμφωνία με τους θεσμούς να επικυρωθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 25 ή 26 Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι όλες οι κύριες συντάξεις βρίσκονται υπό το καθεστώς απόλυτης προστασίας και μετά το 2018, χαρακτηρίζοντας παράλληλα εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες που θέλουν περικοπή του ΕΚΑΣ.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, επισήμανε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ τόνισε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές συγκριτικά με το παρελθόν.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περικοπές συντάξεων, ενώ, συνοψίζοντας είπε ότι «η μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα, θα μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για λύση, όσον αφορά το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» μέχρι τις 22 Απριλίου, διευκρινίζοντας ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά».

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί στη συνέντευξη Τύπου σε θέματα αριθμών ή ορίων και επεσήμανε ότι στόχος είναι η «αγορά» της πρώτης κατοικίας και των συνδεδεμένων δανείων με την πρώτη κατοικία να μην ανοίξει άμεσα «και αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης και θα βρεθεί λύση».

Σε ότι αφορά σε αλλαγές στο «νόμο Δένδια», ο υπουργός ανέφερε ότι η αναμόρφωση των διατάξεων του νόμου είναι απαραίτητη γιατί υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις -εκτός των μικρομεσαίων- που μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κατάσταση για τα χρέη τους με τον εθελούσιο συντονισμό όλων των πιστωτών και του δημοσίου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων συμπλήρωσε ότι και η πώληση ενήμερων δανείων (πράσινα δάνεια) σε funds είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης.

Γενικότερα για την πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο και συμπλήρωσε ότι απαιτείται, γι’ αυτό, ένα χρονικό διάστημα.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ