Στα ύψη οι τιμές! Μια τρύπα στο…γάλα

GALA PINE

GALA PINEΜια τρύπα στο… γάλα αποδείχθηκαν οι ακριβοπληρωμένες συστάσεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που κόντεψαν να ρίξουν τη συγκυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και οι κατόπιν εορτής θορυβώδεις παρεμβάσεις του λαοφίλητου υφυπουργού Ανάπτυξης Μάκη Γιακουμάτου.

Οι πρόσφατες μειώσεις 5% έως 10% στη λιανική τιμή του γάλακτος, ως αποτέλεσμα της «κοινωνικής ευαισθησίας» των γαλακτοβιομηχανιών και των αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου, οι οποίες αποθεώθηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό, στην ουσία «επέστρεψαν» τις τιμές στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, όταν ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Θανάσης Σκορδάς, τότε υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης, ξιφουλκούσαν υπέρ της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, για να πιει ο κοσμάκης φτηνό γάλα! Το τότε ακριβό γάλα τώρα βαφτίζεται φτηνό (!) και η συγκυβέρνηση προσδοκά να αποκομίσει τα οφέλη της κοινωνικής πολιτικής της…

 

Τον περασμένο Ιανουάριο η τιμή παραγωγού ήταν στα 0,45 ευρώ ανά κιλό γάλακτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ, ενώ η λιανική τιμή των επώνυμων προϊόντων στο ψυγείο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ήταν 1,18 έως 1,60 ευρώ το λίτρο, παρόλο που η διάρκεια ζωής τους ήταν πέντε μέρες, άρα το κόστος των επιστροφών για τη γαλακτοβιομηχανία μεγαλύτερο.

Τον Ιούλιο η τιμή παραγωγού κατρακύλησε στα 0,42 ευρώ ανά κιλό γάλακτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΛΓΟ, ωστόσο η λιανική τιμή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε σκαρφαλώσει από 1,24 έως 1,65 ευρώ το λίτρο.

Εκτός από την ακριβότερη τιμή, η διαφορά με τον Ιανουάριο ήταν ότι το γάλα πλέον ήταν «φρέσκο» στις επτά μέρες και όχι στις πέντε.

Οι τιμές παρέμειναν από 1,24 έως 1,65 ευρώ το λίτρο μέχρι πριν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποφασίσουν να δείξουν την κοινωνική ευθύνη τους έναντι των καταναλωτών και να μειώσουν τις τιμές 5% έως 10% και η τιμή του επώνυμου νωπού παστεριωμένου γάλακτος με διάρκεια ζωής επτά ημέρες ξαναπάει στο 1,18 έως 1,60 ευρώ ανά λίτρο, που κόστιζε τον Ιανουάριο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ