Στα ύψη ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, καταποντισμός στα ναρκωτικά… Τα στατιστικά εξαμήνου

astinomia kordelan

astinomia kordelan

«Στροφή» των κακοποιών στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου» δείχνει η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ. για το πρώτο 6μηνο του 2015.

Στην Ήπειρο οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, τα ναρκωτικά σχεδόν έχουν σβηστεί από το χάρτη.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παρουσιάζει ελάχιστες περιπτώσεις ενώ οι ποσότητες που έχουν κατασχεθεί είναι λιγότερες από ποτέ!

Ειδικότερα, σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2014, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ., πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., σούπερ-μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ περισσότερες καταγράφονται σε οικίες και καταστήματα.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται και στις απάτες.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους στην Ήπειρο σημειώθηκαν οκτώ ληστείες και τέσσερις απόπειρες. Απ’ αυτές η μία ήταν σε πρατήριο υγρών καυσίμων και οι τρεις σε σπίτια.

Οι κλοπές και διαρρήξεις ανήλθαν στις 384. Εξιχνιάστηκαν μόλις οι 129.

Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά κλοπές οικιών. Συνολικά 138, ενώ 81 είναι οι κλοπές σε καταστήματα και 32 σε δημόσιους χώρους.

Σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2014, καταγράφεται στις απάτες. Ανέρχονται σε 28, ενώ αυξημένες είναι οι παραβάσεις του νόμου περί όπλων οι οποίες ανέρχονται στις 111.

Το στοιχείο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η απότομη πτώση των υποθέσεων ναρκωτικών. Μόλις δώδεκα από τις αρχές του έτους όταν στο εξάμηνο του 2014 ανέρχονται στις 164.

Ελάχιστες οι ποσότητες που έχουν κατασχεθεί, ιδιαίτερα χασίς, όπου τα τελευταία χρόνια η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, είχε τα πρωτεία στη χώρα, με αρκετούς τόνους ετησίως. Μάλιστα υπήρξαν χρονιές όπου οι κατασχέσεις ξεπερνούσαν τους δέκα τόνους.

Φέτος πρόκειται για ελάχιστα κιλά, όταν στη γειτονική χώρα, η καλλιέργεια εξακολουθεί να γίνεται και οι διακινητές να αναζητούν τρόπους εξαγωγής!

Η εικόνα αυτή σαφώς δημιουργηθεί προβληματισμό. Σε συνδυασμό δε με την αύξηση της μικροεγκληματικότητας, της παράνομης μετανάστευσης και των υπόλοιπων παραμέτρων στις οποίες αποτυπώνεται η απόδοση των υπηρεσιών, μάλλον δεν δίνει την καλύτερη εικόνα για την τοπική αστυνομία.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ