Στα… χαρακώματα ΔΕΗ και Δήμος για τις οφειλές…

deia ergast

deia ergast

Πόλεμος ξεσπά μεταξύ της ΔΕΗ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή το τελεσίγραφο της πρώτης για διακοπές νερού λόγω των χρεών που προέρχονται από την ΔΕΥΑΙ και τον ΣΥΔΛΙ, τα οποία υπολογίζει στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ!

ΗΔΕΗ κάνει λόγω για αδυναμία συνεννόησης προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση της οφειλής, πράγμα που διαψεύδει ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα χρέη τόσο της ΔΕΥΑΙ όσο και του ΣΥΔΛΙ έχουν ρυθμιστεί και η συμφωνία ακολουθείται στο ακέραιο.

Η ΔΕΗ, πέρα από την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, φαίνεται ότι νωρίτερα είχε ενημερώσει για τις προθέσεις της τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωση απάντηση του Δήμου, επέδωσε χθες (Τετάρτη) έγγραφο στη ΔΕΥΑΙ και τον ΣΥΔΛΙ, με το οποίο κάνει γνωστό πως αν μέχρι την Παρασκευή «δεν εξοφληθεί το σύνολο των οφειλών θα προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης των αντλιοστασίων που στην περίπτωση της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ υδροδοτούν ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων»!.

Ο Δήμος Ιωαννιτών μιλά για ανακρίβειες εκ μέρους της ΔΕΗ, κάνοντας γνωστό πως οι σημερινές διοικήσεις τόσο της ΔΕΥΑΙ όσο και του ΣΥΔΛΙ έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών που κληρονόμησαν, καταβάλλοντας με τους τρέχοντες λογαριασμούς από 25 χιλιάδες ευρώ ώστε να απομειώνεται το χρέος.

«Μέχρι σήμερα ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ τηρούν απολύτως τη συμφωνία κάθε μήνα, χωρίς ουδέποτε μέχρι χθες να έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ να αλλάξει η συμφωνία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

Επειδή το θέμα αφορά συνολικά όλες τις ΔΕΥΑ και τους συνδέσμους ύδρευσης της χώρας, η Δημοτική Αρχή είναι σε συνεννόηση με την Ένωση ΔΕΥΑ, ώστε να χαραχθεί κοινή γραμμή και να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση. Παράλληλα επιδιώκει να υπάρξει άμεση συνάντηση και συζήτηση με τη Διοίκηση της ΔΕΗ.

Με δεδομένο ότι ένας οργανισμός κοινής ωφέλειας, όπως είναι η ΔΕΗ, απειλεί αιφνιδιαστικά μέσα σε λίγες ώρες να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε έναν άλλο οργανισμό κοινής ωφέλειας, όπως είναι η ΔΕΥΑΙ και στην ουσία να διακόψει την υδροδότηση χιλιάδων πολιτών, από τον Δήμο επισημαίνονται δύο ζητήματα:

1. Πράγματι η ΔΕΥΑΙ (όπως και ο ΣΥΔΛΙ) έχουν οφειλές στη ΔΕΗ. Την ίδια όμως ώρα που η ΔΕΥΑΙ έχει στη ΔΕΗ ένα χρέος περίπου 4 εκατ ευρώ που έρχεται από το παρελθόν, στη ΔΕΥΑΙ οφείλουν πάνω από 2 εκατ ευρώ, οργανισμοί δημοσίου συμφέροντος όπως νοσοκομεία, φυλακή, πανεπιστήμιο κ.λ.π. Η ΔΕΥΑΙ ουδέποτε έχει εκβιάσει με διακοπή της υδροδότησης αυτούς τους οργανισμούς και δη αιφνιδιαστικά, αλλά πάντα επιχειρείται η εξεύρεση λύσης αντιλαμβανόμενη τον κοινωνικό της ρόλο.

2. Όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας υφίστανται μια άδικη μεταχείριση, καθώς πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα 20% ακριβότερα από κάθε ιδιωτικό εργοστάσιο, αφού δεν ισχύει το βιομηχανικό τιμολόγιο. Έτσι διαχρονικό αίτημα της Ένωσης ΔΕΥΑ είναι αφενός να αρθεί αυτή η αδικία και αφετέρου να διαγραφεί ένα μέρος των παλιών οφειλών προς τη ΔΕΗ. Μάλιστα η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το δίκαιο του αιτήματος, είχε συμπεριλάβει στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «σκούπα» για τους ΟΤΑ, την σχετική διάταξη. Δυστυχώς για λόγους που δεν γνωρίζουμε, απ΄ ότι φαίνεται το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί και είναι άγνωστο αν θα επανέρθει από τη νέα ηγεσία του Υπουργείο Εσωτερικών, συμπεριλαμβάνοντας την ίδια ρύθμιση.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ