Στα θρανία κάθισαν τα προσφυγόπουλα της Κόνιτσας

konitsa sxoleio

konitsa sxoleio

Περισσότερο με γιορτή έμοιαζε στην Κόνιτσα η πρώτη μέρα στο σχολείο για τα παιδιά από την Συρία, που εδώ και αρκετούς μήνες έχουν βρει ζεστό καταφύγιο στην ορεινή κωμόπολη της Ηπείρου.

Όπως την πρώτη μέρα που έφτασαν στην Κόνιτσα, έτσι και κατά την πρώτη μέρα στο σχολείο, όλοι άνοιξαν μια μεγάλη αγκαλιά ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης.

Τους μαθητές καλωσόρισε ο διευθυντής του σχολείου, κ. Λάζαρος Κωστανάσιος, ο οποίος εξέφρασε την υπερηφάνεια του και παράλληλα τόνισε την μεγάλη ευθύνη, γιατί, όπως είπε, είναι βαρύ το φορτίο που επωμίζεται.

Ο κ. Γρηγόρης Τζίμας, διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υποσχέθηκε πως οι δάσκαλοι και η τοπική κοινωνία, θα σταθούν δίπλα στα παιδιά για οτιδήποτε χρειαστούν, ενώ η συντονίστρια του κέντρου της Κόνιτσας, κ. Κατερίνα Μιτοπούλου, ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και δύναμη στους δασκάλους.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε τους γονείς, ότι τα παιδιά τους θα αποκτήσουν τα εφόδια για να ενταχθούν, όσα από αυτά μείνουν στη χώρα μας, στα κανονικά σχολικά τμήματα. «’Όποιο και εάν είναι το χρονικό διάστημα της παραμονής, η όμορφη και φιλόξενη Κόνιτσα θα σας παρέχει τα απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση. Όλοι μαζί στηρίζουμε το δικαίωμα στην μάθηση» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου, κατά τον χαιρετισμό του είπε, πως η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το θέμα της παιδείας των προσφυγόπουλων, με ευαισθησία και ευχήθηκε καλή χρονιά.

Τα προσφυγόπουλα, το καθένα και μία ξεχωριστή ιστορία, ευχαρίστησαν με ένα τραγούδι στη γλώσσα τους, που μιλάει για την ανάγκη να σωθούν τα παιδιά του πολέμου.

Την ίδια ώρα, η Περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Αγγελική Φωτεινού, υποδεχόταν 15 μεγαλύτερα παιδιά από το κέντρο φιλοξενίας, στο Γυμνάσιο της Κόνιτσας.

Στην Κόνιτσα λοιπόν η αυλαία άνοιξε με τον καλύτερο τρόπο… Όμως είναι ακόμη άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με τα εκατοντάδες παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό του Κατσικά αλλά και στο Κέντρο της Φανερωμένης, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καμία προετοιμασία για την ένταξή τους σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα παιδιά του καταυλισμού στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη, στη Φιλιππιάδα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ