Στα αγγλικά και σε ένα άρθρο στη Βουλή το νέο μνημόνιο

boyli15

boyli15

Στα αγγλικά και σε ένα άρθρο κατατέθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ στη Βουλή, με τη μορφή του κατεπείγοντος, η ελληνική πρόταση για συμφωνία.

Όπως έγινε γνωστό η πρόταση που έφτασε στη Βουλή συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα οι Financial Times είχαν μεταδώσει πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για νέα μέτρα είχε φτάσει στα χέρια των δανειστών, μια είδηση που επιβεβαίωσε άμεσα και ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup.

Στη συνέχεια, όπως προβλεπόταν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προώθησε την πρόταση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς και στους επικεφαλής των Θεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού η επιστολή σταλεί στους δανειστές και κατατεθεί στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Βουλής και τον νέο υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες, ενώ αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας είδε τον κ. Τσακαλώτο.

Πάντως, ακόμη δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ο τρόπος που η Ολομέλεια θα κληθεί να την εγκρίνει.

Αυτό γιατί το Σώμα θα κληθεί να πάρει θέση για μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία η οποία όμως δεν έχει εγκριθεί από τους «θεσμούς».

Το θεσμικό παράδοξο δημιουργείται γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση-εξουσιοδότηση με ευρύτατες συναινέσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο νέος σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει ισχυρή δυσφορία στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δηλώνουν πλήρη άγνοια για το υπό κατάθεση στην Βουλή κυβερνητικό κείμενο. Αναφέρουν συγκεκριμένα πως ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να κινείται στην μεθόριο του Συντάγματος -εάν δεν την ξεπερνά- καθώς μετά την αιφνιδιαστική προκήρυξη δημοψηφίσματος με εξπρές διαδικασίες επιχειρεί σήμερα να αποσπάσει το «πράσινο φως» της Βουλής για μια συμφωνία το περιεχόμενο της οποίας κανείς δεν γνωρίζει
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ