Στα άκρως απαραίτητα περιορίζονται τα νοικοκυριά

SUPMARΤρεις στους 4 μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο, 1 στους 3 δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και 4 στους 10 φοβούνται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους στο επόμενο τρίμηνο, και ως εκ τούτου καταναλώνουν τα εντελώς απαραίτητα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Παρατηρητηρίου του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την ALCO.

Οι μισθωτοί έχουν μετατραπεί από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης, τονίζεται στην αποκαλυπτικη έρευνα για το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία ενώ οι δημοσιονομικοί δείκτες βελτιώνονται.

 

Ειδικότερα η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO σε δείγμα 1.100 μισθωτών πανελλαδικά.

Χαρακτηριστικό είναι, επισημαίνεται, το γεγονός ότι ακόμα και για την κάλυψη βασικών αναγκών, 1 στους 2 μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως η έρευνα αποτυπώνει εικόνα σαφούς και σημαντικού περιορισμού του εισοδήματος και συνακόλουθα και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (και λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει τους μισθωτούς σε μικρή μείωση των δαπανών τους στις κατηγορίες αγαθών που θεωρούν απαραίτητες και σε σημαντικές μειώσεις σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα, οι μισθωτοί σήμερα, στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, καταναλώνουν αυτά που μπορούν και όχι αυτά που θα ήθελαν.

«Ο περιορισμός των εισοδημάτων για 2 στους 3 τον προηγούμενο χρόνο, μετέβαλλε τους μισθωτούς από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο», αναφέρουν οι ερευνητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ