Σταθμός έρευνας η Λαμπριάδειος Σχολή

LAMPRIADEIOS

LAMPRIADEIOSΣε σταθμό έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετατρέπεται η Λαμπριάδειος Οικοκυρική Σχολή που βρίσκεται στα Άνω Πεδινά.

Οι υποδομές της Σχολής μεταβιβάστηκαν στο Πανεπιστήμιο, σε μία λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε.

Με τη μεταβίβαση ολοκληρώνεται μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Π.Ι. και της Λαμπριαδείου, μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) και με την υποστήριξη του πρύτανη Τ. Αλμπάνη.

 

Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένας Σταθμός Έρευνας του Π.Ι. στο Ζαγόρι, ικανός να προσελκύει στην περιοχή ερευνητές και φοιτητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού. Ο σταθμός, που πλέον ονομάζεται ΠΑΛΑΣΕ (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Λαμπριάδειος Σταθμός Έρευνας), διευθύνεται από ενδεκαμελές Συμβούλιο, το οποίο σχεδιάζει στοχευμένες δράσεις και αναζητά πόρους τόσο για την υλοποίηση των δράσεων όσο και για την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών.

Σε αυτό, συμμετέχουν εκπρόσωποι του Π.Ι., της Λαμπριαδείου, του Δήμου Ζαγορίου, της τοπικής κοινότητας Άνω Πεδινών, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ηπειρωτικών Σπουδών.

Το 2012, το ΠΑΛΑΣΕ εντάχθηκε στη Διεθνή Οργάνωση Βιολογικών Σταθμών Έρευνας Πεδίου (OBFS). Αν και τα επίσημα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο Οκτώβριο, η υπογραφή έλαβε χώρα σε μια ευοίωνη στιγμή, όταν οι εγκαταστάσεις της Λαμπριαδείου φιλοξενούσαν το Ελληνικό Θερινό Σχολείο της Βιολογίας Διατήρησης με τίτλο: ‘Βιοποικιλότητα: θεωρία και πρακτική” (GSS-2014), που διήρκεσε από 22 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2014.

Το θερινό σχολείο που συντόνισε το Τμήμα ΒΕΤ έφερε μια πραγματικά διεθνή ατμόσφαιρα στα Άνω Πεδινά, με καθηγητές και μαθητές από πολλές διαφορετικές χώρες, συγκεκριμένα από Αγγλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ιταλία, Κροατία, Νεπάλ, Ρωσία και φυσικά Ελλάδα.

Από εδώ και στο εξής, το ΠΑΛΑΣΕ θα αποτελεί κοινό αγαθό και πόρο προς αξιοποίηση για όλα τα τμήματα του Π.Ι. Μπορεί να χρησιμεύσει για τη διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων, όπως θερινών σχολείων και θεματικών συναντήσεων, για τη στέγαση ερευνητών όλων των ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως και ως υποδομή βάσης για τις υπαίθριες ασκήσεις των προπτυχιακών φοιτητών του Π.Ι.

Η οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων φιλοδοξεί να καταστήσει το ΠΑΛΑΣΕ πόλο έλξης για εγνωσμένου κύρους ερευνητές, τόσο από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας όσο και παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ