Σταθάκης: Έως το τέλος Ιανουαρίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος

ANAPTYKSIAKOS N

ANAPTYKSIAKOS N

Υπό διαμόρφωση είναι οι υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με τη δημιουργία σε όλη τη χώρα 30 εξειδικευμένων Κέντρων Πληροφόρησης για δανειολήπτες, εξήγησε ο κ. Σταθάκης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Υπό διαμόρφωση είναι οι υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με τη δημιουργία σε όλη τη χώρα 30 εξειδικευμένων Κέντρων Πληροφόρησης για δανειολήπτες, εξήγησε ο κ. Σταθάκης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνει 3-4 βασικές αρχές, θα είναι απλοποιημένος σε σχέση με τη μέχρι σήμερα γραφειοκρατία και κυρίως θα βάλει τέλος στο λάθος των προηγούμενων καθεστώτων, όπου δεν διασφαλίζονταν οι πόροι και έτσι τελικά συσσωρεύονταν χρέη του Δημοσίου προς επενδυτές, σύμφωνα με το πλαίσιο που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο»: Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος:

• Θα είναι απλός, με επαρκείς πόρους.

• Θα δίνει έμφαση σε κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, όπως οι ειδικές κατηγορίες τουρισμού, η υψηλή τεχνολογία κτλ.

• Θα παρέχει όλα τα κίνητρα –πέραν της «κλασικής» χρηματοδότησης μέσω επιδοτήσεων– με δυνατότητα δανειοδότησης από χρηματοδοτικά εργαλεία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

• Θα εστιάζει στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις από το εξωτερικό, με δημιουργία σταθερού (όχι μειωμένου) φορολογικού καθεστώτος για επτά χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της απόσβεσης.

Ο κ. Σταθάκης προσδιόρισε ώς το τέλος Ιανουαρίου την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς τώρα το νομοσχέδιο είναι στη φάση της νομικής παρασκευής. Αναφερόμενος στο μέτωπο των δημοσιονομικών και της επιστροφής στην ανάπτυξη, ο υπουργός εκτίμησε ότι οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις, όπως δείχνουν και τα αυξημένα έσοδα του Νοεμβρίου, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να περιορίσει για το 2015 την ύφεση πολύ κάτω του 1%, έναντι 2,5% που είναι η πρόβλεψη στη συμφωνία με τους δανειστές. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει τον δρόμο για ταχύτερη επιστροφή σε θετικό πρόσημο ακόμη και εντός του τρέχοντος πρώτου εξαμήνου του 2016.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ