Σταγόνες ιστορίας… Αποκαλύπτονται οι θησαυροί που επέστρεψαν στο Νησάκι

arapak1

arapak1ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Νησάκι των Ιωαννίνων πλημμύρισε με ιστορία… Κομμάτι κομμάτι, έτσι, όπως μια ολόκληρη ζωή, συλλέγει τα πολύτιμα αντικείμενα ο Φώτης Ραπακούσης. Ένας ρομαντικός άνθρωπος, ένας μανιακός συλλέκτης, που κατάφερε το μεράκι του να το κάνει κτήμα όλων.

Οι πολύτιμες συλλογές που φιλοξενούνται στους δύο μουσειακούς χώρους, παρουσιάστηκαν επίσημα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο κι έδωσε την αφορμή για να βρεθούν στο Νησάκι όλες οι τοπικές αρχές αλλά και πλήθος κόσμου.

arapak2Κορυφαία στιγμή ήταν αυτή κατά την οποία αποκαλύφθηκε, επίσημα πια, το ολόχρυσο καρυοφύλλι του Αλή Πασά. Το τελευταίο κι ίσως πιο σπουδαίο απόκτημα, το οποίο θα ζήλευαν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Πρόκειται για ένα όπλο κατασκευασμένο από ασήμι και κεντημένο με χρυσό, το οποίο φέρει το όνομα του Πασά των Ιωαννίνων κι αναγράφει τη χρονολογία 1804…

arapak3

Το συγκεκριμένο ιστορικό κειμήλιο πια, βρίσκονταν στα χέρια απογόνων παλιάς αρχοντικής οικογένειας των Ιωαννίνων, οι οποίοι δεν ζουν στην πόλη. Από κει και μέσα από μία ευτυχή συγκυρία, αγοράστηκε από τον Φώτη Ραπακούση και αποκαλύφθηκε στο Μουσείο από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα.

Νωρίτερα, στον εξωτερικό χώρο, ο πρώην δήμαρχος Τάσος Παπασταύρος, ξεδίπλωσε στιγμές από το έργο του Φώτη Ραπακούση, ενός ανθρώπου που με τον προσωπικό του ζήλο, έσωσε μεγάλο κομμάτι της ιστορίας και της λαογραφίας της Ηπείρου.

arapak8

Ο Τάσος Παπασταύρος άλλωστε και ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Παντούλας ήταν αυτοί που συνόδευσαν τον Φώτη Ραπακούση στο ταξίδι του για την αγορά του όπλου του Αλή Πασά στην Αθήνα. Και όπως αποκάλυψε, το πρώτο βράδυ μετά την απόκτησή του, ο Φώτης Ραπακούσης κοιμήθηκε με το καρυοφύλλι αγκαλιά!!!

Την προσφορά του Φώτη Ραπακούση, εξήρε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σημειώνοντας ότι με τους δύο μουσειακούς χώρους έχει δώσει δυναμική στην περιοχή και έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξωστρέφεια.

arapak7

Μόνο ευχαριστίες είχε ο πρόεδρος του Νησιού Άρης Λιούμπος, καθώς, όπως είπε, ο Φώτης Ραπακούσης έχει βοηθήσει σημαντικά στην προβολή. «Είμαστε τυχεροί που τον εργάζεται στο χωριό μας».

Ο Φώτης Ραπακούσης ευχαρίστησε τον πρώην δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, καθώς το 2012, άνοιξε τον δρόμο ώστε ο ίδιος να αναλάβει τους μουσειακούς χώρους στο Νησί αλλά και τον Τάσο Παπασταύρο.

Το καρυοφύλλι του Αλή Πασά, αποτελεί το κορυφαίο έκθεμα του Μουσείου και πέραν των άλλων έφερε στα Γιάννινα, βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίων και τις προξενικές αρχές της Αλβανίας.

arapak4

Ο Αλή Πασάς, υπήρξε μανιακός συλλέκτης. Του άρεσε ιδιαίτερα να λαμβάνει πολύτιμα δώρα και μάλιστα τα επιδείκνυε. Εκτιμάται ότι και το συγκεκριμένο αποτελεί δώρο. Η ημερομηνία που φέρει -1804- παραπέμπει σε δύο ιστορικά γεγονότα.

Είναι η χρονιά κατά την οποία φτάνει στα Γιάννινα η πρώτη διπλωματική αποστολή της Αγγλίας. Είναι πιθανό λοιπόν να αποτελεί δώρο του βασιλιά Γεωργίου του Α’ στον πασά των Ιωαννίνων.

Όμως είναι και η χρονιά που ακολουθεί της πτώσης του Σουλίου. Λίγους μήνες νωρίτερα και ύστερα από πολυετή πόλεμο ο Αλής έχει καταφέρει να πατήσει το Σούλι και ο Σουλτάνος τον επιβραβεύει ορίζοντάς τον Πασά Ρούμελης και Βαλεσίου.

Ίσως λοιπόν το ολόχρυσο καρυοφύλλι να αποτέλεσε δώρο του Σελίμ του Γ’.

Το καρυοφύλλι του Αλή Πασά εκτίθεται πλέον στον ίδιο χώρο που θανατώθηκε.

Το δεύτερο αντικείμενο που περιήλθε πρόσφατα στην κατοχή του Φώτη Ραπακούση και παρουσιάζεται πλέον στο Μουσείο, είναι το ασημένιο ξίφος του Απόστολου Αρσάκη. Ενός από τους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες που γεννήθηκε στην Χοτοχόβα της Βορείου Ηπείρου και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο εξωτερικό.

arapak6

Το ξίφος έχει σκαλισμένο το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του Αρσάκη και το έτος 1813. Ήταν η χρονιά που ο ίδιος ανακηρύχθηκε δόκτορας ιατρικής και το συγκεκριμένο πολυτελές αντικείμενο, εικάζεται ότι ήταν το δώρο της οικογένειάς του προς τον ίδιο.

arapak5

Οι δρόμοι της ιστορίας ανταμώνουν…. Και ανάμεσα σε πολύτιμα κειμήλια, έργα τέχνης, ιστορικές επιστολές, αναρωτιέσαι πόση δύναμη μπορεί να έχει ένας ρομαντικός συλλέκτης….

Ο Γιαννιώτης συλλέκτης, ύστερα από πολύχρονη και πολύμοχθη αναζήτηση, εξακολουθεί να συγκεντρώσει σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία όχι μόνο δεν κρύβει, αλλά τα “μοιράζεται” με όλους.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ