Στήνεται το νέο ΤΑΙΠΕΔ για τη στήριξη των αγροτών

AGROTES N 14 9

Στη δημιουργία ενός αγροτικού… ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της γεωργικής γης, με σκοπό τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας στη χώρα μας, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στην «Οικονομία» του «Εθνους της Κυριακής», προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός φορέα αξιοποίησης αγροτικής γης και ακινήτων. «Η καταγραφή των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που έχουν σχέση με την παραγωγική αγροτική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσες είναι οι σχολάζουσες γαίες του ελληνικού Δημοσίου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχουν περί τα 450.000 στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου». Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στην ένταξη της δημιουργίας του νέου φορέα αξιοποίησης της περιουσίας του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων στο σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες, προκειμένου να πάρει άμεσα το σχέδιο αυτό νομική υπόσταση.

Σε δεύτερο χρόνο θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες για τη σύσταση του εταιρικού σχήματος, που θα προχωρήσει στην καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων. Η αξιοποίηση της περιουσίας θα βασίζεται -σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- σε τέσσερις πυλώνες:

Θα δίνονται εκτάσεις με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης.

Θα καλλιεργούνται για ζωοτροφές ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Θα μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση (διαδικασία ανάληψης χρέους με σκοπό την έναρξη, συνέχιση ή επέκταση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας) και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.

Θα υπάρξει λύση με νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, αποφέροντας έσοδα στο Δημόσιο.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ