Σοκ από την κατάρρευση, βούληση για αναστήλωση

G PLAKAS1

G PLAKAS1Ήταν ένα από τα ομορφότερα στολίδια της Ηπείρου. Αποτελούσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μάστορες της πέτρας τον 18ο αιώνα. Όμως πλέον, μόνο ένα μικρό τμήμα του έχει απομείνει…

Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν (και) τα Τζουμέρκα το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Κατέρρευσε… προκαλώντας απέραντη θλίψη.

Το γεφύρι επισκέπτεται σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος δήλωσε ότι η αποκατάσταση είναι τεχνικά εφικτή.

GPLAKAS2Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με αρμόδιους καθηγητές του Μετσόβιου, συζήτησε το θέμα και ήδη προσφέρθηκαν να κάνουν δωρεάν την μελέτη αποκατάστασης.

Σημειώνεται ότι η πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων είχε υλοποιήσει μία σειρά παρεμβάσεων στο γεφύρι της Πλάκας, μέσω του προγράμματος Πίνδος και είχε εκπονήσει μελέτη για τα βάθρα η οποία όμως κόλλησε στα γρανάζια του Υπουργείου Πολιτισμού.

GPLAKAS3Ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη λύπη του στο άκουσμα της είδησης, σημειώνοντας ότι κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών θα υπολογίσει το μέγεθος των ζημιών και θα ανακατασκευαστεί καθώς έχει πέσει μόνο το τόξο και έχουν μείνει οι βάσεις.

Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων, θα ελεγχθεί η κατάσταση των θεμελίων των βάθρων, και θα αξιολογηθούν τα αίτια της πτώσης. Σε ανακοίνωση πάντως του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι έπειτα από αυτοψία και φωτογραφική τεκμηρίωση που διενεργήθηκε από τα αρμόδια κλιμάκια διαπιστώθηκε πτώση του ανατολικού ακρόβαθρου και της μεγάλης κεντρικής καμάρας και μερική μόνο καταστροφή του δυτικού ακρόβαθρου.

GPLAKAS4
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ