Σκορδάς: Δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στη συμφωνία για το γάλα

AGELADES13Αλλαγή στην ουσία της συμφωνίας με την τρόικα για το γάλα δεν μπορεί να υπάρξει ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, απορρίπτοντας την πρόταση των κτηνοτρόφων που ανέλαβε να προωθήσει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ.Χαρακόπουλος προς εκτόνωση της ενδοκυβερνητικής κρίσης που έχει προκληθεί.

Ακόμη ο υφυπουργός Αθ.Σκορδάς προσπαθεί να υποβιβάσει τη σημασία των αλλαγών που έρχονται για φαρμακεία και ταξί, οι οποίες επίσης προκαλούν αντιδράσεις και άρα ανησυχία εν όψει της ψήφισης της συμφωνίας με την τρόικα.

 

«Η πρόταση των κτηνοτρόφων είναι γάλα ημέρας να ονομαστεί το γάλα των 5 ημερών που υπάρχει σήμερα. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και νομίζω ότι εμείς θα πάμε στη Βουλή με την πρόταση που έχουμε καταθέσει. Στο τέλος της ημέρας η Βουλή είναι αυτή η οποία αποφασίζει… Αλλαγή στην ουσία της συμφωνίας δεν μπορεί να υπάρχει» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα FM ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Θανάσης Σκορδάς.

Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι το όφελος των καταναλωτών «μπορεί να είναι και μεγαλύτερο από 5 λεπτά, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει στο κομμάτι της διανομής και της εμπορίας του συγκεκριμένου προϊόντος ένα κόστος 6%, το οποίο οφείλεται στις επιστροφές, και ένα κόστος περίπου 15%, το οποίο οφείλεται στο συγκεκριμένο κανάλι διανομής, δηλαδή στην πώληση του μόνο μέσω των καταστημάτων απ’ το ράφι».

Για τις αλλαγές στα φαρμακεία και τα φάρμακα είπε ότι «εντός των φαρμακείων απελευθερώνονται τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα».

Επίσης ανέφερε ότι ένα διοικητικό εμπόδιο που διαφοροποιείται είναι αυτό που όριζε ότι για να ανοίξει ένα φαρμακείο αν είναι συνεταιρικό έπρεπε υποχρεωτικά να είναι 50-50, «δηλαδή μπορεί το ποσοστό να μην είναι ισοκατανεμημένο μεταξύ των εταίρων», και «το δεύτερο έχει να κάνει με τις ελάχιστες αποστάσεις», εκτιμώντας ότι δεν θα «πάει κανείς να κολλήσει δίπλα από κάποιο άλλο φαρμακείο, αν σε μια τοπική αγορά υπάρχει υπερκάλυψη και υπερπροσφορά».

Σε ό,τι αφορά τα ταξί ανέφερε πως «δεν σχετίζεται με τα ταξί, η αλλαγή για τα αυτοκίνητα με οδηγό, αλλά «έχει να κάνει με αυτό που ίσχυε με την αλλαγή του ’12, όπου μπορούσε κάποιος να μισθώσει αυτοκίνητο με οδηγό, αλλά έπρεπε η μίσθωση να είναι κατ’ ελάχιστο για 12 ώρες, αυτό κατεβαίνει τώρα στις 6 ώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ