Σε χέρια ειδικών υπηρεσιών η έρευνα για την αρχαιοκαπηλία… Εισέρχεται στο τελικό στάδιο

ARXAIOKAPHLIA EIKONES

ARXAIOKAPHLIA EIKONESΣε νέα φάση, σύμφωνα με έγκυρες κι εξακριβωμένες πληροφορίες του Epiruspost.gr περνά η έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος αρχαιοκαπήλων, που είχαν ρημάξει τον πολιτιστικό και θρησκευτικό πλούτο της Ηπείρου.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και πολλοί πίστεψαν ότι βούλιαξε στη γραφειοκρατία… Φαίνεται όμως ότι ποτέ δεν σταμάτησε. Με όσες δυσκολίες συνάντησε, φαίνεται ότι τελικά μπαίνει στην τελική ευθεία.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έρευνα διεξάγεται πλέον από ειδικές υπηρεσίες, κλιμάκιο των οποίων βρέθηκε και στην περιοχή μας τις προηγούμενες ημέρες.

Στη διάθεσή του έχει πλούσια στοιχεία που στάλθηκαν από την Scotland Yard καθώς από μία γκαλερί του Λονδίνου, όπου βρέθηκαν εικόνες που είχαν κλαπεί από την Ήπειρο, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Οι πρώτες έξι εικόνες είχαν εντοπιστεί πριν από τρία χρόνια, την άνοιξη του 2011 στην γκαλερί Temple ύστερα από τη συνεργασία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήμα Interpol & Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας).

Η ανάρτηση των κλεμμένων εικόνων στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση και την εξέλιξη της έρευνας.

Στο επόμενο διάστημα πιστοποιήθηκαν κλεμμένες εικόνες από την Ήπειρο στο Άμστερνταμ αλλά και στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Μάλιστα ορισμένα κειμήλια φέρεται να αγοράστηκαν από κάποιον Ρώσο ο οποίος τα δώρισε εκκλησία της πατρίδας του.

Το μπαράζ της «ιερής» λεηλασίας, ειδικά στα χωριά του Ζαγορίου, έγινε την τετραετία 2006- 2010. Ενδεικτικά, από την ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο, άγνωστοι, το 2007, αφαίρεσαν εικόνες, βημόθυρα, ακόμη και λειψανοθήκες. Το Φεβρουάριο του 2008, στόχος αρχαιοκαπήλων έγινε ο ιερός ναός Γενεσίου Θεοτόκου στους Δραμεσιούς, από όπου αφαιρέθηκαν το τέμπλο, εικόνες και σταυροί.

Τον Οκτώβριο του 2009, εκλάπησαν εικόνες από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα, στο Βίκο Ζαγορίου. Το Δεκέμβριο του 2009, από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουκουλίου, πέρασαν στα χέρια ιερόσυλων εξαπτέρυγα, εικόνες και βημόθυρα. Το 2011, εκλάπησαν εικόνες από τον Προφήτη Ηλία στο Δεσποτικό.

Η υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας είναι μία από τις πιο δύσκολες και σκοτεινές που έχουν ερευνήσει τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση όσων πρόκειται για ένα μεγάλο κύκλωμα, με δομή και συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες αναλαμβάνουν την αρπαγή, τη μεταφορά και την προώθηση των κειμηλίων στο εξωτερικό.

Και φυσικά τα κέρδη είναι τεράστια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ