Σε συναγερμό για την χρηματοδοτική “ασφυξία”

XRHMATA XERI

XRHMATA XERIΗ απειλή της χρηματοδοτικής ασφυξίας έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να διαβεβαιώνει πάντως ότι δεν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις αλλά χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το πως θα ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη και το Eurogroup δεν πέρασε από αυτά τα μύρια κύματα της διαπραγμάτευσης για να καταλήξουμε εκεί που καταλήξαμε για να αφήσουν ένα σχετικά μικρό ποσό για εκείνους να τινάξει στον αέρα όλα αυτά τα οποία κάναμε.

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει δάνεια περίπου 7 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου, καθώς οι δανειακές ανάγκες το Μάρτιο φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, αφού πρέπει να πληρωθούν δόσεις περίπου 1,4 δισ. στο ΔΝΤ, τόκοι 800 εκατ. ευρώ, διάφορες άλλες υποχρεώσεις 200 εκατ. ευρώ και ομόλογα που έμειναν εκτός PSI, ύψους 79 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο πρέπει να πληρωθούν 620 εκ. ευρώ, 420 προς το ΔΝΤ και 200 σε τόκους, ενώ το Μάιο οι ανάγκες ανεβαίνουν πάνω από 1 δισ., καθώς πρέπει να αποπληρωθούν 691 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και τόκοι 400 εκ. Ευρώ.

Δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση τον Ιούνιο, με τις συνολικές μηνιαίες υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 2,6 δισ. ευρώ, με τις δόσεις προς το ΔΝΤ να φθάνουν τα 1,4 δισ., τις πληρωμές για τόκους τα 500 εκατ. και άλλες υποχρεώσεις τα 700 εκατ. ευρώ.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την τετράμηνη παράταση με τοn Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στέλνει μήνυμα ότι δεν θα καταβληθούν χρήματα στην Ελλάδα αν δεν εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα θα πρέπει να ξαναπεράσει από τη Bουλή.

Ο Γερμανός υπουργός Oικονομικών δεν απέκλεισε την πιθανότητα τρίτου προγράμματος, την ώρα που ήδη στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει και εκπονούν σχέδια, όπως αποκάλυψε χθες και το ΜΝΙ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ποσό που συζητείται ως νέα βοήθεια, ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ και θα δοθεί στη βάση νέου μνημονίου.

“Θα το συζητήσουμε αυτούς τους 4 μήνες, θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα, το νέο διακανονισμό. Ορισμένοι το αποκαλούν νέο πρόγραμμα, άλλοι το λένε νέο συμβόλαιο, ορισμένοι μάλιστα μιλάνε για πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους, αλλά έχουμε χρόνο για αυτό”, είπε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή αναφορά του υπουργού Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη ότι η Ελλάδα θα ζητήσει να μην αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στην ώρα της, αλλά μετά από μερικούς μήνες, το Ταμείο απαντά ότι δεν έχει καμία ενημέρωση, με στελέχη του να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πιστωτικό γεγονός, ενώ χθες έγινε έκτακτο ΔΣ για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, το Bloomberg αποκαλύπτει ότι η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήρθε μετά από τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα. Σε δημοσίευμα με τίτλο “Οι αλήθειες της Μέρκελ οδηγούν την Ελλάδα στην αναπόφευκτη συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης” υποστηρίζει ότι:

Η Καγκελάριος εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα αυτό που ένας από τους συνεργάτες της αποκάλεσε πραγματικότητα. Στην τηλεφωνική συνομιλία της 19ης Φεβρουαρίου, διάρκειας 50 λεπτών, η Μέρκελ είπε απλά πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να “κλειδώσει” η συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή και πως η Γερμανία δεν υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ