Σε ρυθμούς προετοιμασίας για την υποδοχή προσφύγων.. Άσκηση επί σκηνών από τους Σαμαρείτες

ERITROS1

ERITROS1

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για την υποδοχή προσφύγων κινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και η Περιφέρεια Ηπείρου. Μετά τις δύο διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, οι φορείς βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς είναι πλέον θέμα ελάχιστου χρόνο να ξεκινήσει η άφιξή τους.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε ομιλία του την Κυριακή, προχώρησε στην παραδοχή ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην χώρα μας και συμπλήρωσε ότι το «το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία».

Στην Ήπειρο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία προσφύγων, θα είναι εγκαταστάσεις, όπως εστίες, που δεν βρίσκονται σε λειτουργία καθώς και ανενεργά στρατόπεδα.

Η προετοιμασία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει, καθώς εκτίμηση όλων, είναι πως η συντεταγμένη υποδοχή και φιλοξενία, είναι αυτή που ελαχιστοποιεί τα προβλήματα.

ERITROS4

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής, προσαρμόστηκε και η άσκηση των Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.

Το πρώτο σκέλος της, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το στήσιμο σκηνών.

Στον ανοιχτό χώρο που χρησιμοποιήθηκε, 25 περίπου διασώστες Σαμαρείτες, έστησαν δύο σκηνές των έξι ατόμων και ενημερώθηκαν για τα έργα που πρέπει να συνοδεύουν τέτοιους χώρους ώστε να μην επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες.

Σκοπός της εκπαίδευσης αυτής ήταν να είναι απολύτως έτοιμοι στην περίπτωση που χρειαστεί τις επόμενες ημέρες να συνδράμουν στην φιλοξενία προσφύγων.

ERITROS2

ERITROS3

ERITROS5

ERITROS6

ERITROS7

Το δεύτερο σκέλος αφορούσε στη μεταφορά τραυματιών ή ανθρώπων που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους και έχουν ανάγκη βοήθειας.

Πρόκειται για μία εκπαίδευση που γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς η γνώση αποτελεί το μεγαλύτερο εφόδιο για τους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι εδώ και μήνες, έσωσαν ζωές στα νησιά του Αιγαίου.

ERITROS8

ERITROS9

ERITROS10

ERITROS11

Την άσκηση παρακολούθησε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στα Γιάννινα Νίκος Γερασιμίδης καθώς και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων Γιώργος Χαβέλας.

ERITROS12

Και οι δύο εξήραν το έργο και την προσφορά των Σαμαρειτών, οι οποίοι είναι πανέτοιμοι να προσφέρουν όποτε κι όπου χρειαστεί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δημιουργούνται άμεσα δέκα χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων, οι οποίες δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμη γεωγραφικά.

Με δεδομένο ότι η διέλευση της Ειδομένης ουσιαστικά έχει κλείσει, θεωρείται βέβαιο, ότι οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν άλλη λύση διαφυγής προς την Ευρώπη.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ