Σε πλήρη κατάρρευση η ψυχική υγεία

igeia psixiki

igeia psixikiΠλήρης αποδιοργάνωση παρουσιάζει ο τομέα της Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας, τι στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται, με τις εισαγγελικές εντολές και ακούσιες νοσηλείες να αγγίζουν το 60% των νοσηλειών στα Ψυχιατρικά τμήματα και καθημερινά να χρειάζονται 4 κλίνες για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού για ακούσιες νοσηλείες.

Τα παραπάνω επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου Mental Health Conference Health ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προαναγγέλοντας ριζικές αλλαγές στην Ψυχική Υγεία, προς την κατεύθυνση τομεοποίησης και αποκέντρωσης των υπηρεσιών, αλλά και επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των ακούσιων εισαγωγών.

Πολλές δομές βρίσκονται πλέον στο όριο της κατάρρευσης, είπε ο κ. Ξανθός, ενώ η ανάπτυξη τους προσκρούει στην οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί στη χώρα μας και αυτό τη στιγμή που ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν ψυχιατρικά προβλήματα αυξάνεται διαρκώς και δημιουργούνται συνεχώς και νέες ανάγκες, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δείχνει πως το 40% των ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο χρόνιο σωματικό νόσημα και που αναζητούν φροντίδα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Γενικών Νοσοκομείων πάσχει από κάποια Μείζονα Ψυχιατρική Διαταραχή, με το 1/3 να παρουσιάζει Μείζονα Κατάθλιψη και το ¼ να παρουσιάζει κάποιου βαθμού κίνδυνο αυτοκτονίας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ