Σε περιπέτειες το έργο του Σκευοφυλακίου…

NHSAKI MONES

NHSAKI MONESΛύση με αμφισβητούμενο αποτέλεσμα είναι αυτή που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργου του Σκευοφυλακίου, στο Νησί.

Μετά την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο επιλέγει το δρόμο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για να κρατήσει το έργο ζωντανό, όμως αν κρίνει κανείς από την τύχη και την πορεία άλλων παρεμβάσεων που είναι ενταγμένες στο ΠΔΕ, μάλλον θα ακολουθήσουν πολλές περιπέτειες.

 

Την απένταξη του Σκευοφυλακίου, αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες το Epiruspost.gr και η επίσημη ανακοίνωση από τον Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ.

Μόνο που η ανακοίνωση αυτή επιφυλάσσει και τη δυσάρεστη έκπληξη για ένταξη του Σκευοφυλακίου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αντί να επιλεγεί η ασφαλής οδός του νέου ΕΣΠΑ.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναλυτικά αναφέρεται:

Το έργο «Σκευοφυλάκιο Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων» εντάχθηκε στις 25-2-2014 με απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 2,200,000 ευρώ.

Στις 14-4-2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξέδωσε την εγκύκλιο με υπ’ αριθμόν ΑΠ 17917, η οποία αφορά στην Διαχείριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2013-2015.

Σύμφωνα με την ανωτέρω εγκύκλιο και τις οδηγίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έπρεπε να απενταχθούν όλα τα ενταγμένα έργα, για τα οποία μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της εγκυκλίου, δηλαδή στις 14-4-2014, δεν είχαν πιστοποιηθεί δαπάνες.
Το έργο «Σκευοφυλάκιο Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων» δεν είχε σημειώσει, όπως ήταν φυσικό, λόγω του περιορισμένου χρόνου από την ημερομηνία ένταξής του καμία εξέλιξη στην διαδικασία υλοποίησης του, όπως προκηρύξεις διαγωνισμών, διαδικασία επιλογής αναδόχου, υπογραφή σύμβασης κ.λ.π.

Δεδομένης όμως της εξαιρετικής σημασίας του έργου για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα, αλλά και της συμβολής του στην ενίσχυση του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, αποφάσισε την ένταξή του με τον ίδιο προϋπολογισμό στο εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την απόφαση αυτή διασφαλίζεται πλήρως η ομαλή πορεία της υλοποίησης του έργου και δεν δημιουργούνται περαιτέρω καθυστερήσεις. Εν τω μεταξύ με την έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, οι όποιες δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί , θα μεταφερθούν στο Συγχρηματοδοτούμενο Σκέλος του Π.Δ.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ