Σε οικονομική ασφυξία οι Δήμοι… Γονατίζουν από τις περικοπές και τα φορολογικά βάρη

DS3 17 9 14

DS3 17 9 14

Εκτός ορίων αντοχής οδηγείται η τοπική αυτοδιοίκηση μετά από τις νέες περικοπές αλλά και την αύξηση των φορολογίας με αποτέλεσμα τα προβλήματα να γιγαντώνονται.

ΕΝΦΙΑ, φορολόγηση των εσόδων που προέρχονται από την ακίνητη περιουσία, άλλα φορολογικά μέτρα αλλά και νέα περικοπή στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο και προμηνύουν πολύ δύσκολες μέρες.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο για ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που συνθέτει αφενός η συνολική επιβάρυνση των Δήμων από τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα το τελευταίο διάστημα και αφετέρου η υπερφορολόγηση που επιβάλετε στην Αυτοδιοίκηση την ώρα που οι πόροι της συνεχώς μειώνονται.

Εκτός από τις συνεχείς μειώσεις πόρων από το κεντρικό κράτος και μειώσεις εσόδων γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έρχονται και επιπλέον «χαράτσια». Για το Δήμο Ιωαννιτών το «χαράτσι» μπορεί να φτάσει τα 2 εκατ ευρώ.

Ο Δήμος Ιωαννιτών επιβαρύνεται φέτος στον προϋπολογισμό του με επιπλέον ποσό που ανέρχεται στα 500.000 ευρώ, καθώς με βάση το Νόμο 4172, τα έσοδα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων που προκύπτουν από εισόδημα από την ακίνητη περιουσία τους φορολογούνται με συντελεστή 26% . Δηλαδή, θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Ο Δήμος αντιμετωπίζεται σαν επιχειρηματίας, αγνοώντας η πολιτεία ότι κάθε ευρώ που εισπράττει ο Δήμος επιστρέφει με έργο και υπηρεσίες στους πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε το 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά η σημερινή τον εφαρμόζει. Όταν καταρτίζονταν ο προϋπολογισμός του 2015, δόθηκε σε όλους τους Δήμους η αίσθηση ότι δεν θα εφαρμοστεί κι αυτό γιατί με τις οδηγίες που δόθηκαν στους ΟΤΑ για το πώς θα καταρτιστούν οι προϋπολογισμοί των δήμων για το έτος 2015, (ήταν η ΚΥΑ 29530/25.07.2014) πουθενά δεν προβλέπονταν πιστώσεις για την κάλυψη δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή φορολογίας στους Δήμους.

Γι’ αυτό και δεν προβλέφθηκαν τα αντίστοιχα κονδύλια στους προϋπολογισμούς των Δήμων, έτσι καλούνται τα Δημοτικά Συμβούλια να λάβουν αποφάσεις για αναμορφώσεις προϋπολογισμών ώστε να καλυφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη φόρου.

Επίσης αιφνιδιαστικά και λίγο πριν τις εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε -παραμονές των γιορτών- το νόμο 4316, που προέβλεπε παρακράτηση 4% στους ΚΑΠ, δηλαδή στην τακτική επιχορήγηση των Δήμων για λειτουργικές δαπάνες .
Τα χρήματα πηγαίνουν σε ένα ταμείο εξυγίανσης των ΟΤΑ που θα διαχειρίζεται η πολιτεία.

«Η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα καταργήσει το νόμο, αλλά δεν τον κατάργησε. Έτσι για το Δήμο Ιωαννιτών το ποσό που εγγράψαμε στον προϋπολογισμό του 2015 από την τακτική επιχορήγηση, μειώνεται κατά 582.000 ευρώ», είπε ο Δήμαρχος.

Τέλος από τη δήλωση ακίνητων ΕΝΦΙΑ ο Δήμος Ιωαννιτών θα επιβαρυνθεί φέτος με το ποσό των 400.000 ευρώ .
«Από όλα όσα ανέφερα, προκύπτει μια συνολική επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου μας για το 2015, με το ποσό των 1.482.000 ευρώ. Να υπολογίσετε επίσης, ότι στον προϋπολογισμό έχουμε προβλέψει για φέτος ποσό 1.895.000 ευρώ από την απόδοση των παρακρατηθέντων, που πέρυσι είχαν δοθεί κανονικά, έστω και με τμηματική καταβολή, ενώ φέτος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η απόδοση τους και με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αμφίβολο αν θα τα πάρουμε», σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μπέγκας.

Επιπλέον μπορεί να προκύψει ένα τεράστιο ζήτημα- σύμφωνα με το Δήμαρχο- από κτίρια που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο δωρεάν και στεγάζει π.χ. σχολεία.

Με βάση το νόμο που προβλέπει πως «Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου», υπολογίζεται πως μόνο για τα ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο από τα Αγαθοεργά Καταστήματα, ο φόρος υπολογίζεται στα 450.000 ευρώ. Υπάρχει, λοιπόν, σοβαρή πιθανότητα αυτό το ποσό να μετακυληθεί στο Δήμο κι έτσι για το 2015 το συνολικό ποσοστό από τα «χαράτσια» στο Δήμο Ιωαννιτών να φτάσει τα 2 εκατ. ευρώ.

Ομόθυμη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ομόθυμη στάση για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται για την Αυτοδιοίκηση, την ώρα που καλείται να στηρίξει μια χειμαζόμενη κοινωνία.

Όπως είπε και ο Δήμαρχος αναφερόμενος στην υπερφορολόγηση, «ο Δήμος δεν είναι ένας κερδοσκοπικός οργανισμός και είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ως τέτοιος, γιατί ο Δήμος λειτουργεί ώστε κάθε ευρώ που διαχειρίζεται να το διαθέτει για τους πολίτες του».

Επίσης ο κ. Μπέγκας περιέγραψε την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα της αβεβαιότητας και των κλειστών τραπεζών:

-τα έσοδα του Δήμου και των Δημοτικών επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΥΑΙ, παρουσιάζουν σημαντική μείωση γιατί οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν.

-οι εργολαβίες με τα έργα του Δήμου που είναι σε εξέλιξη υπολειτουργούν γιατί με κλειστές τράπεζες οι εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα και υλικά και το ίδιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσει και ο Δήμος αν παραταθεί η κατάσταση αυτή.

Να μην καταρρεύσουν οι Δήμοι

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση», είπε ο Δήμαρχος κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ευρώπη –κάτι που ευχήθηκε- «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κληθεί να σηκώσει στις πλάτες της ένα μεγάλο βάρος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Την ίδια ώρα θα έχει μια αυξημένη ευθύνη της λειτουργίας των κοινωνικών της υπηρεσιών για να στηρίξει τους πολίτες».

Ο κ. Μπέγκας μετέφερε στο σώμα τη θέση που εξέφρασε στη συνάντηση όλων των Δημάρχων που συγκάλεσε η ΚΕΔΕ. Μια συνάντηση που όπως είπε ήταν πρόχειρη κι έδωσε την εντύπωση ότι συγκλήθηκε «περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας».

Όπως είπε:

1. Θα πρέπει να καταρτιστεί από την Αυτοδιοίκηση ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα της «επόμενης μέρας», όπως διατυπώνεται και στην απόφαση της ΚΕΔΕ.

2. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει τους νόμους που επιβάλουν την υπερφορολόγηση των Δήμων και ταυτόχρονα να προχωρήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που να αντιμετωπίζουν την γραφειοκρατία ώστε οι Δήμοι να είναι πιο αποτελεσματικοί.

3. Υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα που αφορά το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, λέγοντας πως «το κεντρικό πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει και πρέπει να κάνει επανεκκίνηση εκ του μηδενός. Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη πρέπει να απαιτήσει αναβάθμιση του ρόλου της. Να απαιτήσουμε ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ξεκάθαρους πόρους που θα διαχειρίζεται απευθείας η Αυτοδιοίκηση».

Στις κατευθύνσεις αυτές συμφώνησε το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και αποφασίστηκε να διαμορφωθεί κοινό κείμενο αυτών των θέσεων, που θα αποσταλεί στην κυβέρνηση, ενώ θα αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να υπάρξουν αποφάσεις από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Ηπείρου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ