Σε νέες περιπέτειες οι οδικοί άξονες…

DROMOS GEFYRA

DROMOS GEFYRAΣε νέες περιπέτειες φαίνεται ότι οδηγούνται οι οδικοί άξονες της χώρας, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο και μετά από μεγάλο διάστημα μνημονιακής σιωπής μπήκαν σε τροχιά κατασκευής.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέο γύρο καθυστερήσεων με άγνωστα αποτελέσματα…

Την απόφαση για αναθεώρηση των συμβάσεων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου υποστήριξε πως βασικές στοχεύσεις της αναθεώρησης είναι η εφαρμογή νέου αναλογικού συστήματος χρέωσης που θα φέρει μείωση στις τιμές των διοδίων, η μετοχική παρουσία του Δημοσίου στις κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν το έργο και η επιδίωξη ταχύτερης απόσβεσης του κόστους επένδυσης.

Ο υπουργός είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια επικράτησε η «φαραωνική σκέψη» σύμφωνα με την οποία η χώρα θα δημιουργήσει όλους τους αυτοκινητόδρομους μέσα σε 10 χρόνια και πως το τραπεζικό σύστημα μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική χρηματοδότηση.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «μετά την κρίση του 2008 το σύνολο των αυτοκινητόδρομων χρεοκόπησε, με την εξαίρεση της Αττικής Οδού. Όλοι οι άλλοι μπήκαν σε περιπέτειες για τον απλό λόγο ότι σταμάτησε η τραπεζική χρηματοδότηση».

Υποστήριξε δε ότι το κατάλληλο σύστημα είναι αυτό της Εγνατίας Οδού, μίας δημόσιας εταιρίας που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο οδικό άξονα της χώρας, μέσα από συμβάσεις υπεργολαβίας με ιδιωτικές εταιρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ