Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των ακινήτων

AKINHTAΔώδεκα δισεκατομμύρια «αφαίρεσε» η κρίση στην αγορά κατοικίας από το ΑΕΠ της χώρας εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των επενδύσεων, ενώ συμπίεσε τις τιμές κατά 31% με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδoς.

Μάλιστα κτηματομεσίτες υπολογίζουν τη μείωση των τιμών των κατοικιών στα επίπεδα του 50%.

Τις αξίες που είδαμε την περασμένη δεκαετία δεν θα τις «ξαναδούμε» στο άμεσο μέλλον ίσως και στον υπόλοιπο βίο μας, υποστηρίζει ο κ. Θωμάς Ζιώγας, υπεύθυνος της εταιρείας real estate ΝΑΙ Hellas και εξωτερικός σύμβουλος των εταιρειών Black Rock και Pimco. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση αξιών σε καιρό ειρήνης στο μικρότερο διάστημα.

 

Στα γραφεία η πτώση των τιμών φθάνει στο 58%, στα βιομηχανικά ακίνητα και στις αποθήκες στο 53%, στα καταστήματα το 60%, ενώ στις κατοικίες κυμαίνεται από 34% έως 53%.

Ωστόσο, κόντρα στο καθοδικό ρεύμα κινείται ο ξενοδοχειακός κλάδος χάρη στην αύξηση των τουριστών. Οι τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων εμφανίζουν άνοδο 10%.
Η ζοφερή εικόνα της αγοράς ακινήτων είχε αποτυπώθεί και στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ενα από τα στοιχεία που δίνει ανάγλυφα τα χαρακτηριστικά της κρίσης είναι ότι αυξήθηκε κατακόρυφα ο χρόνος αναμονής πώλησης ενός ακινήτου. Στο τρίτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στο ένα έτος από πέντε μήνες που ήταν στις αρχές του 2009.

Ο μεγαλύτερος χρόνος αναμονής προκάλεσε νέα πτώση των τιμών των ακινήτων, καθώς τα παζάρια έδιναν και έπαιρναν μεταξύ αγοραστών και πωλητών, που ήταν όμως σε βάρος πάντα του πωλητή.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η μειωμένη ζήτηση έφερε νέα υποχώρηση τιμών έως 22% σε σχέση με την αρχική που ζητούσε ο ιδιοκτήτης, η οποία ήταν μειωμένη 12,6% σε σχέση με τις τιμές στις αρχές του 2009.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ