Σε διεθνές μαθητικό συνέδριο το Λύκειο Ελεούσας

eleousa m1

eleousa m1

Το Γενικό Λύκειο Ελεούσας Ιωαννίνων «Κωνσταντίνος Ασώπιος» συμμετείχε με 3 εργασίες στο 5ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC 2016 (5th Anatolia College Science & Technology Annual Conference), το οποίο διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Το σύνολο των εργασιών αξιολογήθηκε από διακεκριμένους κριτές. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 1300 μαθητές από 6 χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Μπαχάμες, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία), οι οποίοι φοιτούν ως επί το πλείστον στα πλέον διακεκριμένα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία.

Οι δύο από τις εργασίες παρουσιάστηκαν στο Διαγωνισμό Ταινιών-Animation.

Το θέμα του διαγωνισμού κρίνεται ως εξαιρετικά απαιτητικό. Αφορα στην ανάδειξη σημαντικών ιδεών που συνέβαλαν στην προώθηση της επιστήμης από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα.

eleousa m2

Οι μαθητές κλήθηκαν να αντιπαραβάλουν τις θεωρίες 5 επιστημόνων-φιλοσόφων: Αρχιμήδη, Πυθαγόρα, Auguste Comte- Κοινωνιολογία, Θετικισμός-, Claude Bernard –Φυσιολογία- και Ernst Mach – Φυσική του ήχου.

Η εργασία «Φιλοσοφικά Rap-ίσματα» κατέκτησε το 1ο βραβείο με rap τραγούδι και αντίστοιχα επεξεργασμένο video, εμπνευσμένα από τα επιτεύγματα των παραπάνω επιστημόνων.

Η ομάδα εργασίας απαρτίζεται από τους παρακάτω συντελεστές:
Rappers:
Α΄ Λυκείου: Αδαμαντιάδη Φιλιώ, Κάσσου Αθηνά, Μυριούνη Μαρία και Στέφος Γεώργιος , Γ΄ Λυκείου : Αθανασίου Στέλιος
και dk :), O.B.
Ηχογράφηση – επεξεργασία ήχου: Αθανασίου Στέλιος
Επεξεργασία video: Στέφος Γιώργος
Στιχοποιία: Όλοι μαζί!
Υπό την επίβλεψη των Εκπαιδευτικών: Κονετά Δημήτρη, Καθ. Πληροφορικής-Μηχ. Η/Υ, και Μπακάλη Ολυμπίας, Καθ. Φιλολογίας.

Η διεύθυνση του σχολείου και οι συντελεστές, ευχαριστούν τον Tom Richey, καθηγητή Φιλοσοφίας του Clemson University στις ΗΠΑ, για την πολύτιμη βοήθειά του κατά τη διάρκεια βιντεοδιασκέψεων.

Η 2η συμμετοχή του ΓΕΛ Ελεούσας στον ίδιο διαγωνισμό με τίτλο «Ιχνηλάτες στους Δρόμους της Επιστήμης» κατέκτησε την 3η θέση του διαγωνισμού. Η ομάδα εργασίας απαρτίζεται από τους παρακάτω συντελεστές:
Ηθοποιοί:
Α΄ Λυκείου: Αγγέλικα Αργύρη , Κωνσταντίνα Γκάνη, Ηλιάνα Δημητρούλα,
Β΄ Λυκείου : Άρης Αργύρης, Μαίρη Δημητρίου, Λίνα Κατσίνα, Ράνια Καψάλη, Ανθή Λεοντάρη (και βοηθός σεναριογράφος), Σόνια Μάιπα, Γιώργος Μάνης, Σταύρος Μήτσης, Άννα Νούγια.
Videoσκόπηση και επεξεργασία ταινίας: Βασίλης Μούρτος
Υπό την επίβλεψη των Καθηγητών: Ζαφειροπούλου Μαρία, Καθ.Φιλολογίας (σενάριο), Κονετά Δημήτρη.

Το ΓΕΛ Ελεούσας συμμετείχε για πρώτη φορά και στα επιστημονικά άρθρα των Φυσικών Επιστημών με τους μαθητές Γιαννάκου Βάσω (Β΄), Μάιπα Σόνια (Α΄), Σοσώνη Έρικα (Α΄) και Χάρη Τζώρτζη (Α΄) με επιβλέποντα καθηγητή τον Δημήτρη Κονετά.

Η συγκεκριμένη εργασία είχε ως θέμα την «Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου». Το θέμα ήταν εξαιρετικά δύσκολο και οι μαθητές κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εργασίας τους είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με διακεκριμένους επιστήμονες όπως τον Dr. Σιμόπουλο -Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Καθηγητή Πανεπιστημίου και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αστρονομική Εκπαίδευση, και τον Dr. Νανόπουλο Δημήτριο- ανώτερο ερευνητικό στέλεχος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) και του Πανεπιστημίου Harvard, καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο του Texas.

Οι ομάδες εργασίας κέρδισαν από την κοπιαστική πολύμηνη ομαδική προσπάθεια μέσω της οποίας αναδείχθηκαν καινοτόμες διαστάσεις του έργου του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λύκειο Ελεούσας διακρίνεται με το 1ο βραβείο στο συγκεκριμένο διαγωνισμό για 2η συνεχόμενη φορά.

Συγκινητική ήταν η παρουσία και των προηγούμενων νικητών κατά την απονομή αποδεικνύοντας το αίσθημα οικογένειας και τη διαφορετική κουλτούρα η οποία σταδιακά διαμορφώνεται στο σχολείο μας.

Το κυριότερο είναι ότι παρά τον έντονο συναγωνισμό κατάφεραν όχι απλά να συμμετάσχουν και να βραβευτούν αλλά κυρίως να δώσουν δείγματα ήθους για το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα τους, αποδεικνύοντας ότι η αγαστή συνεργασία καθηγητών-μαθητών και γονέων μπορεί να παράγει πολιτισμό και να συμβάλει στην αλλαγή της κουλτούρα των σχολείων.

Τέλος, όπως σημειώνει ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Παππάς, ευχαριστούμε το Δήμο Ζίτσας, η συμπαράσταση του οποίου επέτρεψε στους μαθητές να παρουσιάσουν το έργο τους στη Θεσσαλονίκη.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ