Σαφάρι της ΔΕΗ για τους απλήρωτους λογαριασμούς

DEH MPLAK AOYT

DEH MPLAK AOYTΣαφάρι… για τον εντοπισμό των «μπαταχτσήδων» των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από ηλεκτρονικούς ελέγχους των τουλάχιστον 500.000 οφειλετών, εξαπολύει η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης έχει θέσει ως πρώτο στόχο την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εταιρεία. Οι «κόκκινοι» λογαριασμοί έχουν, όπως αναφέρουν πηγές, ξεπεράσει τα 1,8 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.

Πηγές της εταιρείας εκτιμούν ότι οι οφειλέτες ξεπερνούν τις 500.000, όταν το σύνολο των πελατών της είναι 7,5 εκατομμύρια, και αναζητούν εκείνους που αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα εντούτοις δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς.

Από την 1η Απριλίου, η ΔΕΗ έχει εγκαταστήσει ένα ειδικό λογισμικό όπου έχουν περάσει τα στοιχεία σημαντικού αριθμού καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές και τον Ιούνιο θα έχουν μεταφερθεί τα δεδομένα όλων.

Με αυτό το «όπλο» η εταιρεία θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις των καταναλώσεων και του εμβαδού της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας (κατοικίες, καταστήματα κ.λπ.) προκειμένου να στοχοποιήσει τους κατά σύστημα κακοπληρωτές.

Με πιο απλά λόγια, θα ελέγχεται η κατανάλωση ρεύματος προ και μετά την κρίση καθώς και το μέγεθος της κατοικίας ή της επιχείρησης. Οταν λοιπόν διαπιστώνει για παράδειγμα πως ο οφειλέτης-ιδιοκτήτης μιας πολυτελούς κατοικίας καίει… ηλεκτρική ενέργεια όπως και πριν την ύφεση, τότε αυτόματα θα προχωρεί στη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα και με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, από τα 1,8 με 2 δισ. ευρώ τα 230 με 250 εκατ. ευρώ είναι φέσια που έχουν αφήσει ιδιοκτήτες εξοχικών και καταστημάτων για τα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότησή τους. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα η είσπραξή τους. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η ΔΕΗ θα κινηθεί δικαστικά στη διεκδίκησή τους.

Επίσης, σημαντικός αριθμός καταναλωτών με οφειλές ύψους 355 εκατ. ευρώ είναι απλά υπερήμεροι και εκτιμάται πως μία μερίδα θα προχωρήσει στην τακτοποίηση των οφειλών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το «Εθνος», το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος του 2014 ήταν 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, τα 283 εκατ. ευρώ από βιομηχανίες της υψηλής τάσης, ενώ 173 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αλλα περίπου 250 εκατ. ευρώ είναι χρέη επιχειρήσεων της μέσης τάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ