Σανίδα σωτηρίας για τη Μεταλλουργική η κοπή νέων κερμάτων ευρώ…

metalourgiki bk

metalourgiki bkΩς σανίδα σωτηρίας αναμένεται να λειτουργήσει για τη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, που δραστηριοποιείται στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για κοπή περίπου 53 εκατομμυρίων ευρώ, σε νέα κέρματα.

Το εργοστάσιο της Μεταλλουργικής, 10 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα- λειτουργεί από το 1970.

Επί σειρά ετών έκοβε τα κέρματα του ελληνικού νομίσματος και κατασκεύαζε κάλυκες για τον ελληνικό στρατό, ενώ κατά διαστήματα, είχε καταφέρει να εξασφαλίσει και παραγγελίες από το εξωτερικό.

Από το 2001, το εργοστάσιο είναι η κύρια πηγή παραγωγής μεταλλικών δισκίων για σχεδόν όλο το σύνολο των κερμάτων ευρώ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο ανέλαβε και παραγγελίες για το εξωτερικό (Κύπρο, Πορτογαλία, Πολωνία, Γερμανία).

Τα τελευταία 3 χρόνια, σταμάτησαν οι παραγγελίες από το εξωτερικό γιατί δεν υπήρχε κεφάλαιο κίνησης για να συμμετάσχει η μεταλλουργεία στους διαγωνισμούς.

Παράλληλα συρρικνώθηκε δραματικά το προσωπικό λόγω των συνταξιοδοτήσεων των εργαζομένων και της μη πρόσληψης νέων. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 53 εργαζόμενοι από τους 130 που απασχολούσε το εργοστάσιο την περασμένη δεκαετία.

Το 2010 έκλεισε και το χυτήριο της μονάδας λόγω έλλειψης προσωπικού και τα κράματα εισάγονται πλέον είτε από τη Γερμανία ή τη Βουλγαρία.

Τελικά, μόλις ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους και στη διοίκηση της εταιρείας που ανήκει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα, τετραπλασιάζει το όριο παραγωγής κερμάτων ευρώ και υποδιαιρέσεών του (από το 13,3 εκατομμύρια το 2015 στα 52,7 εκατομμύρια τον επόμενο χρόνο) κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου ν΄αντιμετωπιστεί η «απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης για κέρματα» όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της Ε.Κ.Τ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εφημερίδα «Έθνος» ο κύριος Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομέων και εκπρόσωπος του Δ.Σ της βιομηχανίας, «Δεν ξέρουμε πότε θα ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αλλά σίγουρα ο τετραπλασιασμός της παραγωγής είναι μια προοπτική που μας δίνει μια πολύ μεγάλη ανάσα. Χρειαζόμαστε νέες παραγγελίες και αύξηση της παραγωγής για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ