Ρύθμιση περιορισμού του χρόνου αδειοδότησης επενδύσεων

anaptiksiakos nnew

anaptiksiakos nnew

Την προώθηση νομοσχεδίου με το οποίο θα περιορίζεται ο χρόνος αδειοδότησης των επενδύσεων σε έξι έως οκτώ μήνες το πολύ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Ο Δημήτρης Μάρδας, ενημέρωσε ότι ήδη έχει κατατεθεί η σχετική Έκθεση για την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης αδειών των επενδύσεων του σχεδίου νόμου στο ΚΥΣΟΙΠ, κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στο πλαίσιο του «Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας» και της συνεχιζόμενης συζήτησης για την ανάγκη «Επενδύσεων Ομογενών» στη χώρα μας, ενόψει της κατάθεσης του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο πρόεδρος των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, είπε πως δυστυχώς η Ελλάδα σήμερα χάνει επενδυτικό παιχνίδι, αφού στην χώρα μας δεν υπάρχει απολύτως κανένας μηχανισμός στήριξης των επενδύσεων με αποτέλεσμα να μην συντρέχουν οι προϋποθέσεις για διέξοδο από την κρίση.

Ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε για τους παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη επενδύσεων στην Ελλάδα και είπε πως ο επενδυτής αναλαμβάνει υψηλά ρίσκα που συνοδεύονται από την απουσία φορολογικών κινήτρων, έλλειψη κρατικών εγγυήσεων, μη επιχορήγηση επιτοκίων δανείων, αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων, τα μη συμφέροντα δάνεια των εγχώριων τραπεζών, το έλλειμμα της ευθύνης των δημόσιων υπάλληλων να απαντήσουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις αιτήσεις των επενδυτών και ακόμη τα «υπερβολικά δικαιώματα» των συνδικάτων.

Όλα αυτά, δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διέξοδο από την κρίση, είπε και έφερε ως παράδειγμα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, την υπέρογκη φορολογία και τις πολλές δυσχέρειες που αντιμετώπισε ο ίδιος επενδύοντας στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην περίπτωση μίας επένδυσης στην Θέρμη, έκανε λόγο για «γελοίες καταστάσεις» αφού ο χρόνος αναμονής για απάντηση σε επίσημη αίτηση του Ομίλου του ήταν 2812 ημέρες, περισσότερα δηλαδή από επτάμισυ χρόνια.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων της Ρωσίας, αφού μίλησε επίσης, για την έλλειψη δυνατότητας του σχεδιασμού της χρηματικής δραστηριότητας και της ασταθούς φορολογικής πολιτικής, ζήτησε να θεσμοθετηθεί φορέας υπεύθυνος για την προστασία των επενδύσεων, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων.

Ενόψει του αναπτυξιακού νόμου, πρότεινε δε, την θεσμοθέτηση «εστιακού ξένου επενδυτή» που θα απολαμβάνει πλεονεκτήματα ως προς την προτεραιότητα εξέτασης των αιτήσεων, επαφών με την κυβέρνηση, την τοπική κοινωνία κ.α.. Πρότεινε επίσης, την θέσπιση ποινών για την καθυστέρηση και την παρακώλυση χορήγησης αδειών, αλλαγή των σχέσεων με τα συνδικάτα, συμπεφωνημένες ημερομηνίες απεργιών κ.α.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ