Π. Κολόκας: Το ταξίδι ήδη ξεκίνησε

KOLOKAS«…Το όμορφο αλλά συνάμα και δύσκολο ταξίδι για μια τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ασκείται μαζί με τους πολίτες και όχι χωρίς αυτούς, ήδη ξεκίνησε…».

Με την πρόταση αυτή, με την οποία καταλήγει η δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Παντελής Κολόκας, επιβεβαιώνονται ουσιαστικά όλες οι πληροφορίες που τον ήθελαν να ηγείται ψηφοδελτίου για το Δήμο Ιωαννιτών.

 

Με την ίδια δήλωση, ο κ. Κολόκας, καταθέτει πρόταση με αντικείμενο την τηλεθέρμανση στο Δήμο Ιωαννιτών, υπογραμμίζοντας ότι τα φιλοπεριβαλλοντικά πλεονεκτήματά της.

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

Το φετινό χειμώνα, όλοι μας με βάση έναν λειψό οικογενειακό προϋπολογισμό, πασχίζουμε να αντιμετωπίσουμε στα νοικοκυριά μας, όχι μόνο τα αρνητικά απότοκα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης αλλά και το δριμύ ψύχος.

Η κρισιμότητα των στιγμών που βιώνουμε, απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης, κατάθεση συγκεκριμένων ρεαλιστικών προτάσεων και όχι συνθηματικού χαρακτήρα ρητορείες, οι οποίες απλά επαναλαμβάνουν χιλιωειπωμένες ημίμετρες λύσεις, απ´ όσους σήμερα χαμένοι μέσα στην αιθαλομίχλη του τοπικού παρασκηνίου και στην αναλγησία της κεντρικής εξουσίας, περιμένουν στωϊκά, λύση από τα πάνω. Την ώρα λοιπόν, που σε περιφερειακό επίπεδο η Ηπειρος ανασυντάσει με επιτυχία τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, στο δήμο Ιωαννιτών θα πρέπει επειγόντως να σηκώσουμε τα μανίκια και μέσα σε περιβάλλον διαβούλευσης, ανασύνθεσης και δημιουργίας να προσπαθήσουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην αγωνία του κάθε συμπολίτη μας.

Από την πλευρά μου, ως ενεργός πολίτης αυτού του τόπου, εκτιμώ ότι μπορώ να συνεχίσω να προσθέτω ένα μικρό λιθαράκι σε αυτή τη σημαντική διαδικασία.

Πιστεύοντας λοιπόν ότι στη περιοχή μας θα μπορούσε κάλλιστα να βρει πεδίο εφαρμογής η μέθοδος της τηλεθέρμανσης, που μόνο φιλοπεριβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη θα επιφέρει,τόσο στο δήμο όσο και στον καθένα απο εμάς, προτείνω την αξιοποίησή της της στο δήμο Ιωαννιτών.

Υλικά τα οποία μπορεί να φαντάζουν άχρηστα και σήμερα δυστυχώς μη αξιοποιήσημα και επικίνδυνα για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών -όπως τονίζουν οι επστήμονες και μας αποδεικνύουν στην πράξη άλλοι δήμοι της Ελλάδας- μόνο ως τέτοια δε θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Η λυματολάσπη, τα ζωικά απόβλητα και φυσικά η πλούσια βιομάζα της περιοχής, μέσα απο την αξιοποίηση κοινωνικών κονδυλίων, μπορεί αφενός να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη περιοχή και αφετέρου να ζεστάνει πολύ ποιό οικονομικά τα σπίτια μας. Μάλιστα, στο γειτονικό δήμο Τρικάλων, η δρομολόγηση επένδυσης που θα αγγίξει τα 54 εκ. ευρώ, προβλέπει μεταξύ άλλων, τη μείωση του κόστους θέρμανσης των κατοικιών κατά 40% τουλάχιστον, τη δημιουργία σε πρώτη φάση 150 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου αλλά και 35 μόνιμων θέσεων απασχόλησης κατά τη λειτουργία του.

Στην κατεύθυνση υλοποίησης της παραπάνω πρότασης, δεν υπάρχει χώρος αλλά ούτε και χρόνος για ολιγωρίες ή άγονες αντιπαραθέσεις, που μας παραπέμπουν στις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος. Την καταθέτω ως πεδίο γόνιμου και εποικοδομητικού προβληματισμού και χωρίς να διεκδικώ την “πατρότητά” της, καλώ κάθε φορέα και κάθε ενεργό πολίτη της περιοχής να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο δράσης, ώστε να την κάνουμε πράξη στην πόλη μας.

Για μένα, η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας να μετατρέψουμε τα Γιάννενα σε πόλη-πρότυπο σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, την εργασία, τα γράμματα, την έρευνα, τον τουρισμό, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό. Η συμμετοχή σε αυτόν τον όμορφο αγώνα, ενώνει και όχι μόνο δεν διαιρεί, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάζει δυνάμεις και παράγει υπεραξίες δημιουργίας και σύνθεσης. Η διαδικασία αυτή θα συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία ενός νέου ρεαλιστικού αυτοδιοικητικού σχεδιασμού για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Το όμορφο αλλά συνάμα και δύσκολο ταξίδι για μια τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ασκείται μαζί με τους πολίτες και όχι χωρίς αυτούς, ήδη ξεκίνησε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ