Πόσοι υπάλληλοι θα φύγουν από το δημόσιο

DHMOSIO FAKELOI

DHMOSIO FAKELOIΗ κυβέρνηση σημειώνει προόδους στις μεταρρυθμίσεις για τη δημόσια διοίκηση, πετυχαίνοντας το 2013 τους ποσοτικούς στόχους που είχαν τεθεί έστω και με καθυστέρηση ενώ πλέον επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε ποιοτικές πτυχές, αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την πορεία της Ελλάδας.

Ο στόχος για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα είναι σε καλό δρόμο, με την προθεσμία να έχει οριστεί μέχρι το τέλος του 2015.

 

Η μείωση του προσωπικού είναι ήδη σημαντική, όπως καταγράφηκε στα τέλη του 2013. Ο στόχος αυτός πραγματοποιείται μέσω του αυστηρού κανόνα του 1:5, δηλαδή μόνο ένας εργαζόμενος μπορεί να προσληφθεί για κάθε πέντε που αποχωρούν με συνταξιοδότηση.

Παράλληλα έχει υιοθετηθεί διετές σχέδιο δράσης για τη διοικητική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει ολοκληρωμένη στρατηγική. Το σχέδιο ασχολείται με την κινητικότητα, την απόδοση της διαχείρισης, τις πειθαρχικές υποθέσεις, την κατάρτιση, την επιλογή των ανώτατων διοικητικών στελεχών, τους ρόλους και την αξιολόγηση της διαχείρισης του δικτύου και των διευθυντών ανθρώπινου δυναμικού.

Η σχετική νομοθεσία για τη βελτίωση του ισχύοντος συστήματος αξιολόγησης αναμένεται να εγκριθεί τον Απρίλιο και μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, αναφέρει η έκθεση.

Ένα νέο σύστημα για την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών, που νομοθετείται, αναμένεται να φέρει πλήρη ανανέωση του προσωπικού μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Όμως ταυτόχρονα πρέπει να γίνει μια πιο προσεκτική αξιολόγηση των νεοεισερχόμενων, επισημαίνει η Κομισιόν.

Οι αρμόδιες αρχές σκοπεύουν να εισαγάγουν ένα νέο καθεστώς «κινητικότητας» ως μόνιμο μηχανισμό για τις εθελοντικές και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Το καθεστώς αυτό αποσκοπεί στην καλύτερη κατανομή του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, χωρίς να συνδέεται με τις εξόδους και χωρίς να απαιτεί την τοποθέτηση των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα με μειωμένες αποδοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ