Πόρισμα-φωτιά για την ΑΔΕΙ… Πάρτι εκατομμυρίων..

adei

adeiΠαράνομη από την ίδρυσή της και μέχρι την εκκαθάρισή της, χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της «αμαρτωλής» ΑΔΕΙ οι δύο ελεγκτές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οποίοι έκαναν φύλλο και φτερό τα αρχεία της επιχείρησης.

Οι ελεγκτές ορίστηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2014, ύστερα από σχετική παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Το πόρισμα με την ένδειξη «εμπιστευτικό» έχει παραδοθεί στον Εισαγγελέα , ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, καλεί πάνω από εκατό άτομα, πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες για κατάθεση, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης.

Το πόρισμα- φωτιά αποτελείται από 45 σελίδες, εκ των οποίων είναι η μία πιο αποκαλυπτική από την άλλη, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της πολυετούς δράσης της ΑΔΕΙ που στο σύνολό της χαρακτηρίζεται παράνομη.

«Όλη η λειτουργία του ελεγχόμενου φορέα είναι παράνομη, καθόλη την διάρκεια των ετών λειτουργίας του καθόσον όλες οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από το ΔΣ και αφορούν την εσωτερική λειτουργία, την οικονομική διαχείριση, τις προσλήψεις, την μισθοδοσία, τις πρόσθετες αμοιβές –υπερωρίες, έξοδα κίνησης, πρόσθετες παροχές- τις πληρωμές, να μην βασίζονται στους απαραίτητους για τη σύσταση κανονισμούς λειτουργίας. Συνεπώς για τη σύσταση του ελεγχόμενου φορέα, δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητες προυποθέσεις όπως ορίζει η ίδια η συστατική πράξη με αποτέλεσμα η σύστασή του και η λειτουργία του να είναι παράνομη καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα, από το 2004 μέχρι το 2010, διάστημα που αφορούσε ο έλεγχος, το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης αυξήθηκε από τα 2,7 εκατομμύρια στα 22,7 εκατομμύρια ευρώ!

Με τα ποσά αυτά έπρεπε να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα, μεταξύ των οποίων ο βρεφονηπιακός σταθμός στα Καρδαμίτσια (1,9 εκατομμύρια ευρώ), πιλοτική ομάδα ανακύκλωσης απορριμμάτων (860 χιλιάδες), εθνικό παρατηρητήριο πλήρως εξοπλισμένο (3,4 εκατομμύρια), χώρος στάθμευσης ( τέσσερα εκατομμύρια).

Για τα έργα αυτά, σημειώνουν οι ελεγκτές «δεν υπάρχουν αποφάσεις από τις οποίες να προκύπτει η υλοποίησή τους».

Μέρος του πορίσματος περιλαμβάνει δεκάδες συμβάσεις που υπογράφηκαν από την επιχείρηση με διάφορα πρόσωπα, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, οι οποίες στο σύνολό τους κρίνονται παράνομες. Μάλιστα τονίζεται ότι «οι μηχανισμοί ελέγχου δεν τηρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο αλλά παραβιάστηκαν πλήρως».

Όσο για τους υπαλλήλους της επιχείρησης λάμβαναν μηνιαίως επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές που ξεπερνούσαν πολλές φορές τις ακαθάριστες αποδοχές τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι από τους υπαλλήλους λάμβαναν 14 φορές το χρόνο το επίδομα κίνησης

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι δύο ελεγκτές είναι ότι «από την παράνομη λειτουργία του ελεγχόμενου φορέα υπέστη οικονομική ζημιά, ακριβώς το σύνολο των λειτουργικών του εξόδων, του ύψους των 32.244.039 ευρώ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η πρόταση με την οποία καταλήγουν οι δύο ελεγκτές προς την Εισαγγελία. Ολοκληρώνοντας λοιπόν τον διαχειριστικό έλεγχο κρίνουν απαραίτητο να γίνει έλεγχος πόθεν έσχες και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε επτά άτομα.

Πρόκειται για δύο περιπτώσεις που διατέλεσαν αιρετοί και για πέντε που υπήρξαν υπηρεσιακά στελέχη της ΑΔΕΙ.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο Εισαγγελέας, ο οποίος έχει την ογκώδη δικογραφία και έχει ξεκινήσει να καλεί τους εκατό και πλέον, αιρετούς και μη, προκειμένου να καταθέσουν.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ