Πόλεμος στο Ιόνιο με τα κυκλώματα ναρκωτικών

NARKOTIKA IONIO

NARKOTIKA IONIOΗ καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής της σε εθνικό επίπεδο.

Στόχος είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, από τις καταστροφικές συνέπειες των ναρκωτικών ουσιών και η συστηματική καταπολέμηση των κυκλωμάτων που τα διακινούν.

 

Το 2013 η συστηματική ανταπόκριση των αστυνομικών υπηρεσιών σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα, είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν φυτείες κάνναβης, να κατασχεθούν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη συνολικά 325 άτομα, τα περισσότερα, με την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία, της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ-ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ

Ο αριθμός των ατόμων που απασχόλησαν τις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών ουσιών παρουσιάζεται αρκετά αυξημένος το 2013 σε σχέση με το 2012 καθώς επίσης σημαντικά αυξημένος είναι και ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων και των δικογραφιών που σχηματίσθηκαν.

Συνολικά το 2013 συνελήφθησαν 325 ημεδαποί και αλλοδαποί αυξημένοι κατά 23,11% σε σχέση με το 2012 που συνελήφθησαν 264 άτομα ενώ κατά 15,02% αυξήθηκαν και οι υποθέσεις σε σχέση με το 2012 (268 έναντι 233)

Οι συλλήψεις κατανέμονται σε 203 στην Κέρκυρα, 30 στην Κεφαλονιά, 32 στην Ζάκυνθο και 60 στην Λευκάδα.

Βασικά σημεία της αξιολόγησης των στοιχείων αποτελούν ο αριθμός των ατόμων που προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών ο οποίος για την Κέρκυρα ανέρχεται στα 23 άτομα, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποθέσεων, οι οποίες στην πλειονότητα τους αφορούσαν οργανωμένα πολυμελή κυκλώματα και οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της συστηματικής διακίνησης.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Ιδιαίτερα θετικός είναι και ο απολογισμός των κατασχέσεων ναρκωτικών ουσιών καθώς κατά περίπτωση υπήρξε ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 838% στην ηρωίνη, 133% στην κοκαΐνη, 42% περίπου στην κάνναβη καθώς και 607% στα δενδρύλλια κάνναβης.
Αναλυτικότερα κατασχέθηκαν το 2013, 1.729 γραμμάρια ηρωίνης, 2.471 γραμμάρια κοκαΐνης, 76,5 κιλά κάνναβης και 651 δενδρύλλια καθώς και 1.437 χάπια απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών.

Η χρηματική αποτίμηση των ποσοτήτων των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 700.000 ευρώ σε αγοραίες τιμές, ενώ επίσης σημαντικές ήταν και οι ποσότητες των όπλων και άλλων αντικειμένων που κατασχέθηκαν κατά την προανακριτική διερεύνηση των υποθέσεων, στην κατοχή των κατηγορουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ