Πόλεμος ανακοινώσεων στον απόηχο του Περιφερειακού

PERIFEREIAKO ADEIO

PERIFEREIAKO ADEIOΗ αντιπαράθεση που ξεκίνησε εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου και κορυφώθηκε με την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης συνεχίστηκε με την ανταλλαγή ανακοινώσεων.

Περιφερειακή Αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανταλλάσουν κατηγορίες και εξακολουθούν να διατηρούν υψηλούς τόνους.

Για φυγομαχία κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αρχή με ανακοίνωσή της:

Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης φυγομάχησαν από το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή αίτημα συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, να συζητηθεί προ των θεμάτων της Ημερησίας Διάταξης το ζήτημα της εφαρμογής του Νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

Ορισμένοι επιδιώκουν να γίνουν ευχάριστοι σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχει τη δυνατότητα να αλλάζει νόμους που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή. Αν όντως ήθελαν να γίνει συζήτηση και όχι να αναλωθούν σε κορώνες λαϊκισμού, είχαν τη δυνατότητα και την ευχέρεια να ζητήσουν συζήτηση του θέματος με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως το έχουν πράξει πολλές φορές για άλλα θέματα.

Κατανοητές οι επιδιώξεις τους. Καταντά όμως κωμική η προσπάθεια του επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» να κατηγορεί τον Περιφερειάρχη για υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όταν ήταν εκείνος που αποφάσισε και οδήγησε και τις άλλες παρατάξεις να αποχωρήσουν σήμερα από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είχε στην Ημερήσια Διάταξή του δύο κορυφαία ζητήματα: Τον προϋπολογισμό του 2014 και τη δημιουργία Εταιρίας για την Αγροδιατροφική σύμπραξη, που μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο για την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου.
Φτάνουν πια τα κροκοδείλια δάκρυα.

Η παράταξη Ήπειρος Τόπος να ζεις σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σημειώνει:

Η παράταξη « Ήπειρος Τόπος να Ζεις» , όπως και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αποχωρήσαμε από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με τον έντονο αυτό τρόπο διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Συμβουλίου που κορυφώθηκε σήμερα με την ακραία επίδειξη αυταρχισμού του Περιφερειάρχη ο οποίος κατά την προσφιλή του τακτική δεν επέτρεψε τη συζήτηση κρίσιμου ζητήματος που αφορά τη λειτουργία της αγοράς και την Κυριακάτικη αργία.

Ανεξαρτήτως της θέσης που μπορεί να έχει κανείς στο προκείμενο ζήτημα, επιλέξαμε την αποχώρηση θέλοντας να καταγγείλουμε τον κ.Καχριμάνη ο οποίος δεν εννοεί να καταλάβει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν μπορεί να λειτουργεί ως ενός ανδρός αρχή, υποβαθμίζοντας μέχρι γελοιοποίησης, το θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ως παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», δηλώνουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη σιωπή των αμνών που θέλει να επιβάλλει ο κ.Καχριμάνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και καταδείχθηκε από την ψήφιση εν ριπή οφθαλμού των θεμάτων της σημερινής ημερήσιας διάταξης.

Στην ανακοίνωση της Λαικής Συσπείρωσης που υπογράφεται από τους Περιφερειακούς Συμβούλους Κώστα Κωτσαντή και Βασίλη Ζιώβα αναφέρεται:

Θεωρήσαμε ότι με τέτοια σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τους μικροκαταστηματάρχες πρέπει να ασχολείται το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Έγκαιρα η Λαϊκή Συσπείρωση από την Παρασκευή είχε ενημερώσει για την πρόθεση της αυτή τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους.

Είχε στείλει για το θέμα ολοκληρωμένη εισήγηση για τις επιπτώσεις του μέτρου της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας στους μικρούς εμπόρους και στους εμποροϋπαλλήλους. Τονίζαμε ότι η ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Β-Δ Ελλάδας , όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της περιοχής , τα πρωτοβάθμια σωματεία των εμποροϋπαλλήλων, τα εργατικά κέντρα είναι αντίθετοι στο νόμο 4177/2013 που ικανοποιεί πάγιο αίτημα των πολυκαταστημάτων , για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Σημειώνουμε ότι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκαν και στήριξαν το αίτημα της συζήτησης όλοι αυτοί οι φορείς.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των ενδιαφερόμενων φορέων ο περιφερειάρχης και η πλειοψηφεία του Π.Σ. απέρριψε το αίτημα με την αιτιολογία ότι ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες και όχι στο Π.Σ.
Για πολλοστή φορά αποδείχτηκε ότι η περιφέρεια Ηπείρου με τον Καλλικράτη είναι ένας ιμάντας της κυρίαρχης πολιτικής, υπηρέτης των συμφερόντων των μεγαλέμπορων και των πολυκαταστημάτων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση, αποχωρήσαμε όπως το ίδιο έκαναν και οι άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

Δήλωση του Περιφερειακού Συμβούλου Γιάννη Παπαδημητρίου για την αποχώρηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», όπως και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ύστερα από την άρνηση του Περιφερειάρχη να συζητηθεί το μέτρο της άρσης της κυριακάτικης αργίας των καταστημάτων, με το οποίο επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων και μικροεπιχειρηματιών στην Ήπειρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πρόκειται για το νέο, σοβαρότερο αυτή τη φορά, ολίσθημα στον αυταρχικό κατήφορο του κ. Καχριμάνη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι «αφού ο νόμος έχει ψηφιστεί, εμείς δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τίποτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Δηλαδή, κατά την άποψή του, το Συμβούλιο δεν μπορεί να κρίνει την κυβερνητική πολιτική και το νόμο, δεν δικαιούται να διαμορφώνει άποψη μετά από διαλογική συζήτηση, δεν έχει την αρμοδιότητα να παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες για την ανατροπή του. Ο ρόλος του πρέπει να είναι εντελώς διακοσμητικός και ανούσιος.

Ο Περιφερειάρχης της Ηπείρου διεκδικεί επάξια το ρόλο του πιο υπάκουου κολαούζου της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, ξεπερνώντας τους συναδέλφους του, οι οποίοι ασφαλώς και δέχθηκαν να συζητήσουν το θέμα στα Περιφερειακά τους Συμβούλια. Ενδεικτικά, ο ν. 4177/2013 ψηφίστηκε στη Βουλή στις 24 Ιουλίου, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να συζητήσει το θέμα στις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι αυταρχικές μεθοδεύσεις του κ. Καχριμάνη, ο οποίος αιφνιδίασε ακόμη και τα μέλη της παράταξής του (στην αρχική ψηφοφορία ελάχιστοι σύμβουλοί του υπερψήφισαν την πρόταση και χρειάστηκε νέα, αντιδημοκρατική, καταμέτρηση προκειμένου να ευθυγραμμιστούν … ), αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το δημοκρατικό έλλειμμα στην Περιφέρεια της Ηπείρου και την αναγκαιότητα ανατροπής της σημερινής κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ