Πως θα γίνουν οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο

ANTID KOLOKASΤη βοήθεια όλων και προπαντός των ίδιων των δικαιούχων του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος, ζήτησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να λάβουν όσοι δικαιούνται το βοήθημα, χωρίς να ταλαιπωρηθούν.

Ως γνωστόν ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ένας από τους 13 Δήμους σε όλη την Ελλάδα που μετέχουν πιλοτικά στο πρόγραμμα του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος και από αύριο «ανοίγει» το σύστημα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων στη διεύθυνση www.energo-eke.gr

Στις δηλώσεις του ο Παντελής Κολόκας υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τη θέση της Δημοτικής Αρχής, λέγοντας: «η δική μας πολιτική θέση είναι πως η πολιτεία και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, έχουν υποχρέωση να δημιουργούν συνθήκες ευημερίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών. Το ότι υπάρχουν συμπολίτες μας –και απ’ ότι φαίνεται είναι πάρα πολλοί- που χρειάζονται το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα για να ζήσουν, δεν είναι κάτι που επιτρέπει ούτε κομπασμούς, ούτε πανηγυρισμούς. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι κάτι που μας προβληματίζει βαθιά. Και στο κομμάτι που μας αναλογεί ως Δήμος Ιωαννιτών, κάνει για μας ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη και την υποχρέωση να δουλέψουμε σκληρά, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον στην περιοχή μας, που θα φέρει θέσεις εργασίας».

Από κει και πέρα –όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος – «είχαμε υποχρέωση να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή του Δήμου μας στο πρόγραμμα του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος και να μπορέσουμε να προσφέρουμε έστω κι αυτή τη στοιχειώδη ενίσχυση σε συμπολίτες μας που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Όπως θα επιδιώξουμε τη συμμετοχή μας σε κάθε πρόγραμμα που ανοίγει».

Ηλεκτρονικά η αίτηση – Αναδρομικά το βοήθημα

Η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.energo-eke.gr . Η αίτηση υποβάλλεται με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet . Δηλαδή η υποβολή της αίτησης είναι προσωπική ευθύνη του καθενός.

Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, αυτό που έκανε από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν να οργανώσει μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του τον μηχανισμό που θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παράλληλα να οργανώσει την υπηρεσία έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες και πολύπλοκες απαιτήσεις που έχει η εφαρμογή του προγράμματος.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εφαρμογής του προγράμματος για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, όμως αντιλαμβάνεται ο καθένας πως αν σπεύσουν από τη Δευτέρα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, είναι αδύνατον να ανταποκριθεί η οποιαδήποτε υπηρεσία», όπως είπε ο κ. Κολόκας.

Καταρχήν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, έκανε έκκληση στους συμπολίτες μας να δείξουν υπομονή, λέγοντας: «θα πρέπει να γνωρίζουν πως όποια μέρα κι αν υποβάλουν την αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 (και είναι δικαιούχοι του προγράμματος), τότε θα εισπράξουν το Κοινωνικό Εισόδημα αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου. Υπάρχει λοιπόν ο απαιτούμενος χρόνος».

Επίσης κάλεσε όλους όσοι έχουν γνώση του διαδικτύου ή έχουν παιδιά ή συγγενείς που γνωρίζουν και έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, να συμπληρώσουν την αίτηση, χωρίς να καταφύγουν στην υπηρεσία, καθώς είναι μια πολύ απλή διαδικασία και όπως προαναφέραμε είναι μια προσωπική διαδικασία μέσω των απόρρητων προσωπικών κωδικών του Taxisnet. Όποιος μπαίνει στη διεύθυνση www.energo-eke.gr τον κατευθύνει το ίδιο το σύστημα, να συμπληρώσει την αίτηση και να διαπιστώσει αμέσως αν είναι δικαιούχος.

Επίσης μετά από τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο σε ειδικό σεμινάριο που ολοκληρώθηκε χθες, ο Δήμος Ιωαννιτών, ήρθε σε επαφή με συλλόγους που συμφώνησαν να υποστηρίξουν τα μέλη τους στην παροχή βοήθειας, όπως το Νομαρχιακό Τμήμα του ΣυλΛόγου ΑμΕΑ, οι Σύλλογο Συνταξιούχων, Πολυτέκνων, Σκλήρυνσης κατά Πλάκας κ. αλ.

«Φυσικά όσοι δεν έχουν άλλο τρόπο να λάβουν τις σχετικές πληροφορίες ή δυσκολεύονται να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση, η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών θα τους παρέχει την τεχνική βοήθεια που χρειάζονται», είπε ο κ. Κολόκας.

Από την Δευτέρα θα λειτουργεί για όλη την Ελλάδα πενταψήφιο τηλεφωνικό νούμερο (το υπουργείο θα ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο ποιο θα είναι) στο οποίο μπορούν να τηλεφωνούν όσοι ενδιαφερόμενοι θέλουν να διατυπώσουν κάποια ερώτηση για το πρόγραμμα. Σε τηλεφωνικό μήνυμα θα ακούνε τον αριθμό που πρέπει να πληκτρολογήσουν για να συνδεθούν με το αρμόδιο γραφείο που έχει οργανωθεί στο Δήμο Ιωαννιτών για να δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες. Πριν προσέλθουν στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών οι συμπολίτες μας, θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσουν την τηλεφωνική γραμμή, ώστε να προσέρχονται σε προσυμφωνημένη ημέρα και ώρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία τους.

Επίσης για κάθε ενδιαφερόμενο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών (www.ioannina.gr) όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα.

Η εφαρμογή του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία. Για τον πολίτη που θα υποβάλει την αίτηση, η διαδικασία είναι απλή. Αλλά για όλο τον Κοινωνικό Μηχανισμό του Δήμου είναι μια διαδικασία πολύπλοκη και επίπονη «και είμαστε έτοιμοι να τη φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος. Παράλληλα ζήτησε την βοήθεια όλων και κυρίως των συμπολιτών μας που μπορεί να είναι δικαιούχοι του προγράμματος, ώστε «να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο», όπως είπε.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού, Παντελής Κολόκας, κατέληξε επαναλαμβάνοντας πως υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, καθώς όποια μέρα κι αν υποβληθεί η αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, οι δικαιούχοι θα εισπράξουν το Κοινωνικό Εισόδημα αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ