Πως θα γίνει η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων

DROMOS MEGALOSΞεκινούν μέσα στον επόμενο μήνα οι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι δημιουργώντας άμεσα 25.000 νέες θέσεις εργασίας και μεσοπρόθεσμα πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας.

Η επανεκκίνηση των έργων αναμένεται οτι θα συμβάλλει στην αύξηση κατά 1,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης ανακοίνωσαν την επίτευξη της τελικής συμφωνίας με την οποία επιτυγχάνεται η επανεκκίνηση των εδώ και δυο χρόνια παγωμένων έργων στους τέσσερις οδικούς άξονες της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, της Ιόνιας Οδού και του Ε-65. Η τελική συμφωνία προβλέπει την υλοποίηση σε πρώτη φάση του 80% των έργων με το οποίο θα καλυφθεί το 95% του κυκλοφοριακού φόρτου. Με τον τρόπο αυτό έως το τέλος του 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί:

 

*ο άξονας Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα (Ολυμπία Οδός)

*ο άξονας Μαλιακός-Εγνατία (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου)

*ο άξονας Αντίρριο-Ιωάννινα (Ιόνια Οδός)

*το πέταλο του Μαλιακού και το τμήμα Τρίκαλα-Ξυνιάδα (Ε-65).

Για το μέλλον μετατίθενται τα εξής τμήματα:

*Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού

*Τρίκαλα – Εγνατία και Λαμία-Ξυνιάδα του Ε-65.

Στο “πακέτο” των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων συμπεριλαμβάνεται και ο Άξονας Μορέας (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα) ο οποίος όμως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα έργα θα ξεκινήσουν χωρίς τις εκκρεμότητες των οικονομικών διεκδικήσεων του παρελθόντος. Ελληνικό δημόσιο και παραχωρησιούχοι συμφώνησαν τελικά σε αποζημιώσεις ύψους 353 εκατ. ευρώ ενώ οι αρχικές διεκδικήσεις ήταν πάνω απο 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό της τελικής συμφωνίας ειναι μικρότερο κι απο αυτό που εισηγήθηκε ο ανεξάρτητος μηχανικός (473 εκατ. ευρώ).

Αναλυτικότερα, οι αποζημιώσεις θα ειναι ύψους 130 εκατ. ευρώ για την Ολυμπία Οδό ενώ για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου θα ειναι 59,50 εκατ. ευρώ. Για τα δυο αυτά έργα, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει επέλθει και τελική συμφωνία με τις τράπεζες. Για την Ιόνια Οδό το ύψος της αποζημίωσης θα ειναι 90,5 εκατ. ευρώ και για τον Ε-65, 73,50 εκατ. ευρώ. Για αυτα τα έργα έχει επέλθει προφορική συμφωνία με τις τράπεζες. Οι αποζημιώσεις θα καλυφθούν απο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η συμφωνία προβλέπει την άμεση εκταμίευση προκαταβολών ύψους 150 εκατ. ευρώ παράλληλα με την άμεση έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, πράγμα που σημαίνει οτι η έξοδος του Πάσχα θα γίνει με ανοιχτά εργοτάξια. Κρίσιμο ειναι το θέμα της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων καθώς τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015. Το αντίθετο θα σημαίνει την απώλεια κονδυλίων απο το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει επέλθει συμφωνία με τις περισσότερες και εκφράζεται αισιοδοξία οτι σύντομα θα συμφωνήσει το σύνολο αυτών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το δημόσιο προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό θα ενεργοποιήσει το δάνειο 650 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με την ΕΤΕπ και το οποίο αφορά αυστηρά την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας απο την Κομισιόν και για αυτό ειδικό ρόλο έχει αναλάβει ο επικεφαλής της task force X. Ράιχενμπαχ. Η κυβέρνηση εκφράζει την βεβαιότητα οτι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα και αμέσως μετά θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή οι ανανεωμένες συμβάσεις καθώς και η τελική συμφωνία με τους παραχωρησιούχους.

“Η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων συμβολίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας” δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοινώνοντας την συμφωνία με τους παραχωρησιούχους. Στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία των 25.000 νέων θέσεων εργασίας και τόνισε οτι τα έργα θα ξεκινήσουν πριν το Πάσχα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης χαρακτήρισε ιδιαίτερη σημαντική τη συμφωνία για ολόκληρη την ελληνική οικονομία τονίζοντας οτι ανοίγει ο δρόμος και για την υλοποίηση κι άλλων έργων αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ